Имају ли Албанци „кључ“ Северне Македоније у својим рукама

0

(Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Албанци у Северној Македонији ће по први пут имати свог премијера, додуше у последњих сто дана четворогодишњег мандата нове владе Зорана Заева. Али, да ли чињеница да ће уз то имати и нека од виталих министарстава и место првог вицепремијера заправо говори да ће „кључ“ Северне Македоније имати у својим рукама и води ли то федерализацији земље?

Лидер СДСМ-а и мандатар за састав нове владе Северне Македоније Зоран Заев уводи функцију првог вицепремијера који ће бити именован на предлог албанског мањинског партнера, странке Демократске уније за интеграције (ДУИ). Такође, ДУИ добија и ресоре финансија, економије и политичког система.

Имају ли Албанци „кључ“ Северне Македоније у својим рукама

На питање да ли ће овакав састав нове владе бити својеврстан темељ будуће федерализације државе, универзитетски професор из Скопља др Александар Даштевски каже да Албанци имају озбиљан „кључ“ у својим рукама, али да управо зато и сумња да би ишли на федерализацију земље.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Без албанских партија влада не би ни могла да се формира, па тако у Македонији мањина већ влада већином, односно око 20 посто Албанаца већ, на неки начин, влада већином од око 80 посто Македонаца. Они у земљи у којој нису већина имају председника парламента, првог потпредседника владе и министарства која су желели, а када сте негде на власти, није вам потребна друга држава. Албанија вам треба само када овде немате права, али када ви одлучујете о свему, имате људе на кључним позицијама у влади и важна министарства, онда сте ви главни и нема потребе да некоме служите“, примећује Даштевски.
Албанци су управо зато, додаје Даштевски за Спутњик, и тражили министарства економије и финансија, где има највише новца.

„Они под својом контролом имају витална министарства, сами одлучују и не морају да траже ничију сагласност за своје одлуке. Тим пре што држе министарство финансија од ког зависе сва друга, јер ако вам министарство финансија не пусти новац у проблему сте, ма у ком министарству да се налазите. Такође, готово потпуно су ишчистили средине где живе и тамо су самостални, попут кумановског краја где нема Македонаца нити Срба, као и на Шарпланини. Зато они немају потребу за федерализацијом“, уверен је Даштевски.

Прочитајте још:  Џафери лобира да Украјина призна независност Космета




Албанци – политичке „газде“ у Скопљу

Ни председник Демократске партије Срба и посланик у Собрању Иван Стоилковић не мисли да ће доћи до федерализације.

„Једина странка којој након избора треба честитати на резултату је управо странка ДУИ Алија Ахметија јер су, поред контроле највећег броја општина у Македонији где живе Албанци и контроле доброг дела министарстава у влади, успели да прогурају консенсуални систем одлучивања, под плаштом претњи од рата, сукоба и немира код Албанаца. Дакле, на неки начин се претило федерализацијом, а у суштини се радило о томе да се дође до консенсуалне демократије јер када то имате, имате контролу целе државе“, објашњава Стоилковић.
Зато, како наводи, не би говорио о федерализацији јер она значи половични начин одлучивања.

„Консенсуална демократија, иако и она подразумева половични начин одлучивања, Албанцима заправо омогућава контролу целе државе Македоније. Дакле, на овим изборима је потврђено оно што сам и раније говорио – да су Албанци, дефинитивно, политичке газде у Скопљу“, категоричан је Стоилковић.

Министарство финансија јесте кључно, слаже се он са Даштевским.

„То је министарство које контролише све у овој држави, па власт Зорана Заева неће бити у ситуацији да у потпуности контролише све финансијске и политичке токове у земљи, тим пре што први потпредседник владе који долази из партије ДУИ, има на неки начин везани потпис са председником владе. Зато мислим да ће надгорњавање између СДСМ-а и ДУИ још пре истека првих сто дана владе почети да даје прве негативне резултате. Отворена је Панодрина кутија такозваног уставног преуређења Македоније“, сматра Стоилковић.

Прочитајте још:  Белорусија: Спремни смо да оборимо сваки авион који наруши ваздушни простор




У том смислу, додаје он, честитке након избора свакако се не могу упутити партији македонског премијера.

„Како некоме можете честитати поништавање сопствене нације, уништавање унитарног карактера сопствене државе, формирање владе и победу на изборима ако је нарушио комплетан уставно-правни систем? Не ради се дакле ни о каквим честиткама, већ о црном повезу на реверима скоро свих грађана Македоније када је држава у питању. Ову земљу очекује веома тежак период у коме треба да се задовоље сви ти различити интереси, али је са друге стране добро да српски народ, ни по једном основу, не учествује у свему ономе што се догађа у Македонији, а што није добро ни за државу ни за грађане“, оцењује Стоилковић.

Тежак период пред Македонијом

Да је пред Македонијом тежак период сматра и проф. Александар Даштевски.

„Иако владајући политички миље остаје исти јер су на власти опет СДСМ и ДУИ, они ће имати и много проблема јер је већина коју имају у парламенту врло тесна. Стање није сјајно ни у парламенту ни у држави – економска ситуација је катастрофална, међу водећим смо земљама када је реч о броју заражених ковидом, а због епидемије готово нигде не можемо да отпутујемо. Од септембра се очекује велика економска криза, сиромаштво, повећан број социјалних случајева, а једини адут који ова влада има је да добију датум за преговоре са Европском унијом, који ће трајати минимум 15 година. Зато мислим да ова влада неће дуго опстати, тим пре што су следеће године локални избори за градоначелнике и град Скопље, па не искључујем могућност да ти избори буду одржани заједно са ванредним парламентарним изборима“, напомиње Даштевски.

Прочитајте још:  Након Чанка огласиле се и "бизнисменке Сребренице": Шмит наставља где су стали Караџић и Младић

Пред македонским Србима велики изазови

Према речима Ивана Стоилковића, ни опозиција, укључујући и Демократску партију Срба Македоније, не заслужује било какву честитку након избора, јер и поред свих недостатака актуелне власти Зорана Заева и отварања простора за промену уставно-правног система у самим темељима, нису успели да остваре резултат који би им омогућио формирање владе и државу усмерио у једном мало другачијем правцу – да се колико-толико сачува унитарни карактер државе.




„Зато нас и као партију и као припаднике српске заједнице у Македонији очекује велики изазов – попис становништва у Македонији идуће године. Са друге стране треба имати на уму да је СДСМ под плаштом пароле „Македонија за све“ на овим изборима успео да укине скоро све партије мањинских заједница у Македонији. Наиме, од мањинских партија, припадника националих заједница у Македонији попут Срба, Турака, Влаха, Рома и Бошњака, једино смо ми успели да политички „преживимо“ и постали смо парламентарна партија. Сачували смо јединство унутар партије и то ипак може наговестити бољитак у наредном периоду“, указује Иван Стоилковић.

Чињеница да су Албанци добили министарство спољних послова важно је, верује наш саговорник, и за Србију и српски народ генерално.

„Са избором нове македонске владе добићемо три албанска министра спољних послова у региону – у Македонији, Албанији и у Приштини. У том смислу теза за размишљање је – која ће одлука македонске владе у међународним политичким односима бити на страни Србије? Не да та одлука неће бити неутрална, него ће у најмању руку бити у супротности са државним и националним интересима Србије“, закључује Иван Стоилковић.



Сандра Черин / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *