ОКРУТНА И НЕПРЕДВИДИВА ЧАК И ЗА ТОТАЛИТАРНУ ДРЖАВУ: Сестра Ким Џонг Уна је опасност по свет?

0

Ким са сестром (Фото: Јутјуб)

Када се крајем априла појавила информација да је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун (36) наводно преминуо, убрзо су почеле приче у вези са тиме ко ће да га наследи на тој функцији.

Стручњаци су били малтене једногласни да би то највероватније била Ким Јо Џонг (32), његова сестра и најближи сарадник. Ове теорије додатно су “подгрејале” и информације о Кимовом здрављу који је према писању светских медија “жив, али у коми”. Такође, појавили су се наводи да је Ким Јо Џонг постала задужена за Одељење за организацију и смернице (ОГД) владајуће Радничке партије Кореје.

Мишљења о томе како би изгледала Северна Кореја да је којим случајем води Кимова сестра су подељена. Док неки сматрају да би водила земљу “чврстом руком”, други тврде да је она превише “окрутна и непредведива” чак и за тоталитарну државу.




– Нисам видео још доказе како би се она евентуално понашала на власти, али ако се узме у обзир историја и репутација породице, сигуран сам да би владала “чврстом руком” – каже пензионисани пуковник Војске САД Дејвид Максвел за америчке медије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са друге стране, неки мисле да она није материјал за лидера, те да би у случају да се домогне власти то могло да буде опасно по дешавања у свету. Такође, познаваоци прилика сматрају да постоји велика вероватноћа да би војска тада покушала да спроведе државни удар.

– Ако се нешто деси Ким Џонг Уну, врх власти састављен од војних официра и старијих партијских фукционера би покушао да преузме контролу над земљом. Ким Јо Џонг је превише окрутна и непредвидива да би је севернокорејска елита толерисала. Они предуго живе у страху и није им потребан нови деспот који би наметнуо нова правила – каже др Леонид Петров, који предаје студије о Кореји на Националном универзитету у Аустралији.

Прочитајте још:  Англосаксонци граде нови систем управљања светом




Петров сматра да је неизбежна борба за моћ и истакао да “ако партија и војска желе некоме да дају легитимитет да влада Северном Корејом, вероватно ће тражити блажу и слабију особу у породици, као што је Кимов ујак Ким Пјонг-ил или млађи брат лидера, Ким Џонг-Чол”.

Син ће бити наследник
Међутим, неки стручњаци спекулишу да она неће бити дуже времена на власти, већ да ће вршити функцију лидера док то право не припадне сину Ким Џонг Уна.

Професор за севернокорејске студије на Универзитету Кореја Ју Хо-јеол казао је да би она у “најбољем случају била регент”.

– Није само у питању жеља да лидер буде мушкарац, већ то што би народ пружао отпор према женском вођи – тврди овај професор.



Telegraf

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *