ВОДЕЋИ БРИТАНСKИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОKИРАО СВЕТ: Kарантин је монументална глобална грешка – То је лек гори од болести

0

Британски стручњак Марк Вулхаус истакао је да је карантин био “мера панике” и једина опција у датом тренутку “јер нису могли да смисле ништа боље”.

Ипак, овај професор Универзитета у Единбургу тврди и да је то била ригорозна и груба мера која не узима у обзир нивое ризика за различите појединце. Пре свега, Вулхаус мисли на чињеницу да се нација још у марту “концентрисала на школе када је требало да се концентришу на домове за негу.
Професор епидемиологије сада је истакао да влада мора да се фокусира на повећање тестирања и настојање да откључава друштво, а не да га и даље ограничава, преноси “Експрес”.

– Затварање је била панична мера и верујем да ће историја показати да је покушај контроле корона вируса кроз карантин био монументална грешка на глобалном нивоу, лек који је гори од болести – истакао је Вулхаус, који је иначе и члан Научне групе за пандемију која саветује британске власти.

– Никада више не желим да видим национално закључавање. То је била привремена мера која је једноставна само догодила фазу епидемије којој сада сведочимо. Сада знамо више о вирусу и како да га пратимо, не бисмо поново требали да будемо у таквом положају – рекао је он.
– Апсолутно се не треба вратити на позицију где деца не могу да се играју или иду у школу. Верујем да ће штета која је нанета нашем образовању, здравственом приступу и широким аспектима наше економије и друштва испасти бар толико велика колико и штета коју наноси Kовид-19 – био је јасан овај професор.

– Претпостављам да је сада више људи оштећено колетералним ефектима закључавања него Kовидом-19 – додаје.

Вулхаус тврди да је једина одржива дугорочна мера – тестирање у што већем броју, а каже да је то најбоље показала Премијер лига у оквиру које је тестирано 40.000 људи како би се одржала последња серија мечева – и то је прошло успешно.

– Док укидамо ограничења, најважније је да обезбедимо заштиту људима којима је то потребно – посебно оним старијим од 70 година или са лошим здравственим стањем. Али, то није једна величина која одговора свима. Морамо заштити оне који су у највећем ризику и осигурати им подршку. Тада можемо поново да оценимо равнотежу између контроле вируса и штете коју закључавање узрокује широј економији и друштву – закључио је овај водећи британски епидемиолог.(Жена.блиц)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.