Шта то звецка на Косову: „Војна сила” на Балкану по броју нелегалног оружја

0
Оружје (Фото: Wikimedia Commons)

Косово је дефинитивно територија са великим бројем илегалног оружја по глави становника које грађани поседују што представља озбиљну опасност у сваком смислу.

Овако војни стручњак Митар Ковач коментарише за Спутњик процену приштинског листа „Коха“ да је највећи проблем јавне безбедности на Косову то што се ван контроле налази око 250.000 комада илегалног оружја, како се процењује.

Нелегално оружје звецка на Косову
„Што се тиче илегалног оружја у поседу грађана Косова и Метохије то је кулминирало са развојем терористичке ОВК и током протеста и нереда у Албанији када је оружје које је припадало албанској војсци масовно завршило на Космету. Циљано и под окриљем појединих обавештајних служби запада пребацивано је терористичкој ОВК за деловање, а после тога и за масовне оружане побуне,“ објашњава Ковач.

По његовим речима, то наоружање тада није ни мало било наивно, а ради се углавном о пешадијском наоружању – аутоматским пушкама 7,62, полуаутоматским пушкама, митраљезима, тежим митраљезима 12,7 мм. Ту су била и преносна средства, додаје он, за противоклопну борну и дејство по нисколетећим објектима.
Није било демилитаризације

„Унете су на Косово и велике количине муниције. Кроз редовне канале и у сарадњи са албанском војском и појединим државама запада, наоружаване су јединице ОВК у оквиру припрема за агресију на СРЈ. Оружје је долазило и по уласко Кфора, да би после масовно завршило у приватном поседу грађана и бивших припадника ОВК“, истиче наш саговорник.
Ковач каже да се не зна прави разлог зашто Косово није демилитаризовано када је то после рата учињено у осталим државама бивше СФРЈ.

„Ако се жели мир и контрола безбедносног процеса на такозваном Западном Балкану неопходно је да међународна заједница преко Кфора и НАТО-а предузме различите активности да се то оружје одузме,“ напомиње он.

Оружје на целој територији

„Бојим се да демилитаризација није спроведена јер, уколико би дошло до кризе или оружаних сукоба, неки центри би могли да подигну велики број становника који је већ под оружјем. То је та матрица једновременог и распрострањеног оружја на целој територији Косова и Метохије. А у свим њиховим плановима потенцијални “агресор” је Србија,“ истиче Ковач.
Министарство унутрашњих послова Косова је у децембру 2018. покренуло кампању за легализацију оружја, али, како наводи „Коха“, за девет месеци, колико је то трајало, поднето је само 2.000 захтева за регистрацију – углавном из Приштине и Призрена. Министарство унутрашњих послова није најавило никакву конкретну стратегију којом би се убрзао темпо легализације или одузимања оружја.

Према Кривичном закону непризнатог Косова, свако ко поседује илегално оружје може бити кажњен са до 7.500 еура или затвором до пет година. Наводи се и казна од две до 10 година затвора услед илегалног поседовања четири или више комада оружја или више од 400 метака.Бранкица Ристић / Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.