Расни нереди опет запалили Америку

0

(Фо­то EPA-EFE/Christian Monterrosa)

Све док нема правде, неће бити мира, поручују демонстранти – не само у Висконсину, где је у недељу упуцан Џејкоб Блејк, или у Минеаполису, где је у мају од руке полицајца умро Џорџ Флојд, такође Афроамериканац, већ широм Америке. Прекомерна употреба полицијске силе истиче дубоко укорењен расни проблем, који Доналд Трамп намерава да реши, апсурдно – још већим ангажовањем полицијских снага.

Демонстранти у граду Кеноша у савезној држави Висконсин на улицама су већ ноћима. Њихови сукоби с полицијом прелили су се и на Портланд, Луисвил, Медисон и Минеаполис. Против полицајца који је пуцао у Блејка није подигнута оптужница. Власти Висконсина откриле су да је његово име Рустен Шески и да је за сада, уз једног колегу, привремено удаљен с дужности, али су нагласили и да су на поду аутомобила тешко рањеног Афроамериканца пронашли нож.

Шески је у недељу увече са седам хитаца у леђа вероватно оставио Блејка заувек паралисаног. Затим је, изазвавши још две смрти међу демонстрантима који су негодовали због пуцања у Блејка, као и једно рањавање, седамнаестогодишњи белац Кајл Ритенхаус окрвавио и уторак. Ухапшен је и оптужен за убиство првог степена с предумишљајем. Њега су, након што је испалио први хитац на демонстранте, појурили други окупљени на протесту, али је он опет запуцао и тада – судећи по тренутној реконструкцији догађаја – ранио још једног и убио другог човека. Демонстранти су се уклонили од њега, а Ритенхаус је пошао низ улицу држећи подигнуте руке. Прошао је и поред неколико полицијских возила, а полиција га није зауставила.

Прочитајте још:  Снимљене провокације јединица Оружаних снага САД у сиријској Раки




С друге стране, Афроамериканци се, с разлогом, плаше да изађу на улицу, јер је понекад најмање што може да им се деси да их полицајци зауставе. Блејку су пуцали у леђа, а Џорџ Флојд је умро на плочнику тако што му је полицајац коленом притискао грло док је он, борећи се за дах, говорио да не може да дише. Једна средовечна црнкиња, која од недеље излази на улице родног Висконсина, каже за америчке медије да би њен син требало да без страха може да изађе из куће и седне у аутомобил, а да она не стрепи да ће и њега упуцати снаге реда и мира.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је део масе чији гнев не могу да спутају уведен полицијски час и то што је гувернер Висконсина Тони Еверс прогласио ванредно стање и наложио распоређивање додатних снага Националне гарде. Како овај демократа не успева да успостави ред на улицама, које сада изгледају као да је тамо ратно стање, амерички председник Доналд Трамп је решио да узме ствар у своје руке тако што ће послати федералне снаге. Откако су почели нереди због смрти Џорџа Флојда, Трамп је већ слао федералне снаге у демократске градове, упркос противљењу неких од тамошњих власти, и изводио војна возила на улице Вашингтона. Расне немире је уплео у предизборну кампању говорећи о неспособности демократа да преузму контролу над својим градовима.




У то име, ваљда, у понедељак, јутро након што је Блејк упуцан у Висконсину, истакнуто место у Републиканској националној конвенцији добио је брачни пар из Сент Луиса, који је поновио Трампове тврдње да ће демократе уништити америчка предграђа. Тај пар је постао планетарно познат по томе што су испред свог дома витлали оружјем ка људима који су у том тренутку у оквиру протеста под паролом „Животи црнаца су важни” пролазили поред њиховог дома. Марк и Патриша Меклоски, која је, наизглед, вештије или барем слободније баратала пиштољем од супруга, који је пушку држао прислоњену уз мајицу, рекли су да ће злочин и безакоње завладати ако демократа Џо Бајден у новембру победи на председничким изборима.

Прочитајте још:  Други фронт против Русије. Пашињан ради свој посао

Док овај брачни пар, који се суочава с кривичним пријавама због претње оружјем демонстрантима, говори на републиканском скупу, а Ритенхаус након двоструког убиства и рањавања слободно пролази поред полиције, расни немири толико су потресли Америку да су одложене чак и утакмице НБА, најелитније кошаркашке лиге на свету, пошто је неколико кошаркаша одлучило да у знак солидарности с Афроамериканцима бојкотују мечеве. Из истог разлога одложени су и тениски мечеви на Синсинати мастерсу у Њујорку.



Љиљана Вујић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *