Када дете ПСУЈЕ они се смеју, а када ДЕТЕ УЈЕДА праве ОВУ ГРЕШКУ

0
(Фото: Пиксибај)

Немојте да се правите да не примећујете такво понашање свог детета. Ако ништа не предузмете, грубо понашање може да постане навика и да ваше дете има озбиљан проблем у односу са другом децом. Тада је већ касно.

Не игрноришите псовке

Када дете први пут опсује немојте да пређете преко тога као да нисте чули, а поготово не смете да се насмејете! Објасните му значење тих речи и реците да ће му се други смејати када их поново изговори, али не зато што је занимљив већ зато што ће мислити да је прост.
Када опсује никада се не смете насмејати!

Утврдите казну за псовање и будите доследни. Нека казна буде укидање неких привилегија, рецимо, забрана гледања цртаћа, коришћења мобилног или игрица. Будите добар пример па и сами избаците из речника ружне речи.

Пажњу посветите жртви

Ако дете угризе или удари друго дете одмах их раздвојте. Онда се посветите детету које је жртва и тешите њега, а дете које га је ударило прво игноришите. Дете мора да схвати да је то што је урадио неприхватљиво. Од малих ногу морају да се уче самоконтроли.
Ударањем привлачи пажњу

Уколико је дете склоно ударању других надгледајте га чешће. Не ударајте га ако удара друге, јер ће га то научити агресији. Мора да развија емпатију.

Нађите замену за уједање

Деца уједају када нису у стању да се носе са ситуацијом у којој се налазе, али и да би показали узбуђење, страх, анксиозност, љубомору, досаду… Хронично уједање може да буде показатељ да дете има тешкоће са прилагођавњем – друго дете, развод, пресељење, нова средина… Нађите му замену – играчку коју ће да гризе. Али, ако гризе да би неком отео играчку – одузмите је ви њему!

Одмах реагујте

Најважније је да одмах реагујте. Користите кратке речи и гласан тон: „Без ударања“ и „Не псуј!“ Можда мала деца не разумеју речи, али схватају тон.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.