“У Србији дневно нестане троје људи”

0

(Фото: Фејсбук фондација Тијана Јурић)

Фондација Тијана Јурић упозорила је да Србија са забрињавајућом статистиком дочекује Међународни дан несталих који се обележава данас, 30. августа.

Тим поводом у Фондацији су направили спот и позвали институције и друштво да, како су казали, овом проблему приступе систематично и са дозом озбиљности која до сада није била видљива.

Подсетили су да сваког дана у Србији у просеку нестане троје људи.




– Људи нестају из разних разлога – намерних, ненамерних, присиљених. Свеукупно гледано, узроци могу бити анксиозност, депресија и друге менталне болести, деменција, бескућништво, насиље у породици, природне катастрофе или злочин – наводи се у саопштењу Фондације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

https://www.facebook.com/fondacijatijanajuric/posts/3258970207473228

Додаје се да је Фондација Тијана Јурић приступила борби за формирање јавног регистра несталих лица са жељом да на тај начин активно укључи друштво у потрагу за несталима.

– У регистру који постоји, наведено је само име 75 особа које су нестале у Србији, а процена је да годишње нестане између 1.500 – 2.000 људи. Упркос овим озбиљним подацима, полиција никада није изнела тачан број несталих људи нити је направила регистар несталих лица – истиче се у саопштењу.

Због тога, како се наводи, није довољно да се само данас, на Међународни дан несталих лица, говори о овоме јер нестали не смеју бити заборављени.

– Регистар би у будућности био од великог значаја јер би се читаво друштво могло активно укључити у потрагу, самим тим што би јавност имала сазнања да је нека особа нестала. И не само то, држава би тиме и институционално показала емпатију и разумевање ка породици нестале особе, а не као до сада, гурала под тепих овај проблем и пуштала породице да се сами носе са својим губитком – поручују из фондације.

Прочитајте још:  Ђукановић: Ако не буде већине у Београду, идемо на нове изборе, не на поновљене



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *