„У Србији дневно нестане троје људи“

0
(Фото: Фејсбук фондација Тијана Јурић)

Фондација Тијана Јурић упозорила је да Србија са забрињавајућом статистиком дочекује Међународни дан несталих који се обележава данас, 30. августа.

Тим поводом у Фондацији су направили спот и позвали институције и друштво да, како су казали, овом проблему приступе систематично и са дозом озбиљности која до сада није била видљива.

Подсетили су да сваког дана у Србији у просеку нестане троје људи.
– Људи нестају из разних разлога – намерних, ненамерних, присиљених. Свеукупно гледано, узроци могу бити анксиозност, депресија и друге менталне болести, деменција, бескућништво, насиље у породици, природне катастрофе или злочин – наводи се у саопштењу Фондације.

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih lica. Tim povodom napravili smo brošuru koja prikazuje šta uraditi kada neko…

Gepostet von Fondacija Tijana Jurić am Samstag, 29. August 2020

Додаје се да је Фондација Тијана Јурић приступила борби за формирање јавног регистра несталих лица са жељом да на тај начин активно укључи друштво у потрагу за несталима.

– У регистру који постоји, наведено је само име 75 особа које су нестале у Србији, а процена је да годишње нестане између 1.500 – 2.000 људи. Упркос овим озбиљним подацима, полиција никада није изнела тачан број несталих људи нити је направила регистар несталих лица – истиче се у саопштењу.

Због тога, како се наводи, није довољно да се само данас, на Међународни дан несталих лица, говори о овоме јер нестали не смеју бити заборављени.

– Регистар би у будућности био од великог значаја јер би се читаво друштво могло активно укључити у потрагу, самим тим што би јавност имала сазнања да је нека особа нестала. И не само то, држава би тиме и институционално показала емпатију и разумевање ка породици нестале особе, а не као до сада, гурала под тепих овај проблем и пуштала породице да се сами носе са својим губитком – поручују из фондације.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.