Хумана интернет тезга – прилика да некоме помогнете купујући

0

Необична Фејсбук група однедавно је популарна међу виртуелним пријатељима. Осим жеље да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија, других услова за приступ овој необичној заједници нема.

Добра воља, понека нова или добро очувана ствар и трговина на најхуманијој интернет тезги може да почне. Понуђена роба купује се преко лицитација а плаћа се СМС порукама или уплатама на рачуне оних који чекају шансу за живот.

“Људи су јако креативни, имали смо на лицитацији што бих ја рекла – органско јагње са Авале, такође домаћице нуде своје рецепте за разне колаче. На лицитацију се стављају разни предмети попут обуће, одеће, накита, књига, уметничких дела, највише смо поносни на најмлађе који великог срца желе да учествују у апелу и постављају своје радове, омиљене играчке, књиге. A што се тиче суме новца која је највише излицитирана, то је била капа капитена Филипа Филиповића која је отишла по цени од 53.000 динара”, каже Ивана Милановић, админситраторка Фејсбук групе Буди хуман – хуманитарне лицитације.




Коме ће отићи новац за лечење, одлучује онај ко покрене лицитацију, а на дневном нивоу прикупи се између 400.000 и 700.000 динара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако задовољне тим, неочекивано добрим резултатима, администраторке Фејсбук групе Буди хуман – хуманитарне лицитације свакодневно су пред бројним изазовима јер многима време није савезник.

“Један од њих је малени Павле Тасић који на операцију чека од своје четврте године. Његове операције су одлагане већ два пута, ово је трећи покушај да оде на операцију а можда и последњи. За њега је потребно сакупити око 29.000 евра. Да се новац сакупио још пре три године, Павле би данас кренуо у школу, али потрудићемо се да направимо поправни”, додала је Ивана.

Прочитајте још:  Марко Танасковић: Заборавите ријалитије, сатанисти вребају децу на интернету

Да би било што мање поправних, група је увела новине, које ће, верују, привући нове чланове. Једна од њих су онлајн концерти али и наградне игре.




“Битно је да се постави неки скупљи предмет како би се више људи укључило. Свако ко пошаље СМС и постави фотографију СМС-а у коментару, добија редни број по којем се касније извлачи добитник. Занимљиво је да углавном враћају награде како би се поново поставила наградна игра и како би се што више новца скупило за одређену особу”, рекла је Маја Ђурић, администраторка групе.

На идеју да виртуелно окупи и у хуману акцију крене са што већим бројем људи, дошла је Бранка Зарић из Сремске Раче, којој осим Иване и Маје свакодневно помаже још 40 чланова, углавном студената и незапослених мајки.

Иако се међусобно не познају, као тим одлично функционишу и за три и по месеца колико сарађују, успеле су да у хуману мисију привуку око 100.000 људи.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *