Родитељи, ђаци, студенти: Све што треба знате о поласку у школе, вртиће и на факултете

0

(Фото: LEMOINE / BSIP / Profimedia)

Ношење маски, држање физичке дистанце, мерење температуре, подела на групе. То су само неке од мера које чекају основце, средњошколце, студенте, предшколце, али и родитеље на почетку нове школске године. У скоро свим установама правила су јасно дефинисана, али нису и непроменљива, јер потпуно зависе од епидемиолошке ситуације.

Школска година у доба вируса корона почеће стандардно 1. септембра, али уз одређена епидемиолошка правила. У наставку прочитајте шта ће све морати да се поштује у образовним установама – од предшколских до високошколских.

Вртићи и јаслице
У вртић ће моћи да иду само она деца која су вакцинисана и имају потврду педијатра да су здрава. Пре доласка у обданиште родитељ мора да детету и себи измери температуру. Ако је повишена, дете се не води у вртић, а васпитач се о томе обавештава.

Дете у установу може да доводи само један родитељ који сме да пређе праг и без задржавања преда дете, али не сме да уђе у боравак. Сви родитељи који доводе децу морају да буду на безбедној дистанци једни од других. Обитавање у вртићу дозвољено је само деци и запосленима.

На улазу се и деци и родитељима мери температура и дезинфикују руке. У вртић се улази искључиво преко дезо-баријере за обућу. Деца за коју се сумња да су болесна не пуштају се у колектив. Запослени морају да носе маске све време, родитељи само док предају децу, а деца не морају уопште.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Члан краљевачког штаба за ванредне ситуације епидемиолог Радован Чеканац указао је на то да вртићи неће моћи да адекватно примене све епидемиолошке мере ако у обданиште крену сва деца овог узраста. Зато предлаже:

„Да опет приоритет имају деца којима оба родитеља раде и да деца која имају хронична обољења не иду у вртић. Треба да испратимо епидемиолошку ситуацију. Сигурно ће бити одређених промена у зависности од ситуације“.
С обзиром да наилази јесен, која са собом доноси прехладу и грип, Чеканац напомиње да треба обратити посебну пажњу на децу овог узраста, јер у том периоду код њих доминирају респираторни вируси.

Прочитајте још:  Ђаци обавезни да дају крв украјинским нацистима

Када се посумња да је неко дете болесно оно се смешта у изолацију док родитељи не дођу по њега. Ако се испостави да је заражено, о томе се обавештавају сви који су били у контакту са њим.

Уколико дете не долази у вртић дуже од пет дана, родитељи морају да донесу лекарску потврду да је здраво како би се вратило у колектив. Повратак треба најавити најмање два дана раније.

Ако неко од запослених или члан његове породице оболи, та особа се смешта у изолациј,у а установа се дезинфикује.

Сви вртићи дужни су да редовно дезинфикују прибор, простор и опрему.

Основне школе од I до IV разреда
Ови разреди ићи ће у школу само преподне. Одељења која имају више од 15 ученика биће подељена на две групе које ће редовно ићи на наставу у два различита термина. Пауза између термина биће 20 минута. Ђаци неће мењати учионице ни распоред седења.

Ученици ће имати по четири часа дневно, а сваки је скраћен на по 30 минута. Градиво које није стало у тих пола сата биће доступно на интернету. На физичком се неће играти колективни спортови, а на музичком се неће певати нити ће хор имати пробе.

Онлајн настава биће на адреси https://www.mojaskola.gov.rs и у оквиру апликације и портала РТС Планета (https://rtsplaneta.rs). Распоред наставе биће на адреси https://www.rasporednastave.gov.rs.

Температура се неће мерити на улазу у школу. Родитељи пре поласка у школу треба да процене да ли је дете здраво. Ако сматрају да није, оно не мора да иде у школу, али мора да прати наставу преко интернета.




Ђаци ће на часовима седети на безбедној дистанци, коју треба да поштују и ван учионице. Ношење маске је обавезно и у школи и на одмору, осим када ученик из своје клупе прати наставу. Рукавице нису обавезне.

Ако су деца боравила ван земље пре поласка у школу, препоручено је да 10 дана буду у кућној изолацији пре враћања у клупе.

Основне школе од V до VIII разреда
Пошто већина школа нема могућности да организује наставу за све ђаке ових разреда у једној смени, они ће махом у школу ићи по тзв. комбинованом моделу.

Прочитајте још:  Уче ђаке да сами одређују род: Наставници и родитељи незадовољни због лекција у уџбенику биологије

То значи да ће једне недеље ученици петог и шестог разреда у школу ићи понедељком, средом и петком, док ће ученици седмог и осмог разреда наставу посећивати уторком и четвртком. Наредне недеље разреди ће заменити дане, па ће нижи ићи у школу уторком и четвртком, а виши понедељком, средом и петком.

Оним данима када нису у школи, ђаци ће наставу пратити од куће преко интернета и телевизије. Онлајн настава и распоред биће доступан на истим адресама као и за ниже разреде. Настава на телевизији биће на каналима РТС 2 и РТС 3.

Подела одељења која имају више од 15 ученика на две групе важи и за ове разреде. Оне ће на наставу ићи у два термина или у супротне смене. Пауза између термина биће 20 минута. Ни ови разреди неће мењати учионице ни распоред седења.

Ученици ће имати до пет часова дневно, такође од по 30 минута. Градиво за које није било довољно времена биће доступно на интернету.




Епидемиолошке мере попут мерења температуре, ношења маски и рукавица, држања безбедне дистанце и изолације након повратка из иностранства исте су као и за ниже разреде.

Чеканац сматра да су мере за полазак у школу и вртић адекватне и не види велики ризик по децу, али уочава други потенцијални проблем:

„Знамо да раније та популација није била много захваћена вирусом. Имамо веома мали проценат оболеле деце, али не знамо колико су заступљена као асимптоматски носиоци вируса. Она су нам у једном тренутку представљала евентуални проблем за своје деде и бабе, јер смо хтели да заштитимо старију популацију“.

Средње школе и гимназије
Средњошколци ће у школу ићи по мало другачијем комбинованом моделу од основаца. Једне недеље у школу ће ићи ученици првог и другог разреда, док ће ђаци трећег и четвртог имати наставу од куће. Следеће недеље ови први ће учити од куће, а други ће ићи у школу.

Настава за средњу школу пратиће се од куће путем истих вебсајтова као и за основну. Оцене ће се делити само када су ученици у школи.




У овом случају, на две групе се деле одељења која имају више од 16 ученика. Оне ће у школу долазити у две смене. Ђаци ће имати све часове по распореду, који ће такође бити скраћени на по 30 минута. Ни они неће мењати учионице и распоред седења. Практична настава стручних школа биће прилагођена за одржавање у школским кабинетима.

Прочитајте још:  Kако ће бити кажњавани ђаци који не буду носили маске

Све епидемиолошке мере које се примењују у основним важе и за средње школе.

„Ни средње школе нису проблем на одређеној градској територији где је повољна епидемиолошка ситуација. Ипак, вирус циркулише и биће спорадичних случајева. Опасност да се ситуација погорша постоји“, напомиње Чеканац.
Ученици средњих и основних школа који не могу да иду у школу због кућног или болничког лечења наставу ће похађати од куће, односно из здравствене установе. У тим случајевима, родитељи су дужни да школи поднесу медицинску документацију, мишљење интерресорне комисије и захтев за одобравање одржавања кућне наставе са разлозима зашто је она неопходна.

Факултети и високе школе
О раду ових образовних установа се за сада најмање зна. На факултете ће се највероватније такође ићи по комбинованом моделу – теоретски део биће покривен онлајн, а практични ће се одвијати у високошколској установи.

По Закону, испити морају да се полажу у просторијама факултета, што значи да би прописи морали да се промене да би то било могуће и путем интернета.




Други проблем је што експерименталне вежбе, рад са пацијентима и теренска пракса не могу да се спроведу онлајн.

Министарство просвете предложило је да се одбрана дипломских, мастер и докторских дисертација одржи на даљину, ако се епидемиолошка ситуација не смири. Пре него што се прописи промене и тако нешто омогући, на појединим факултетима одржаће се пробни испити.

Сигурно је једно да ће епидемиолошке мере морати да се поштују уколико се студенти врате на факултете.

„Мене највише забрињавају факултети и велики универзитетски центри где долазе студенти из разних градова. Много тога ће зависити од епидемиолошке ситуације на територији Србије. У другом таласу је био велики број заражених у студентским домовима. То је популација која се мало слободније понаша“, закључује Чеканац.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *