Хонгконг: Масовно тестирање или скупљање ДНK становништва?

0

(Фото: Getty Images/ pool)

Хонгконг је данас започео програм добровољног масовног тестирања на коронавирус.

То је део стратегије за прекидање ланца преноса заразе у граду који се бори са трећим таласом инфекције.

Програм тестирања на вирус изазвао је политичке расправе у Хонгконгу, јер је кинеска централна влада стекла велико неповерење према ресурсима и особљу.

Страхује се да би током тестирања могао да се прикупи ДНK становника.

Влада Хонгконга одбацила је такву забринутост, рекавши да на узорцима неће бити приложени никакви лични подаци и да ће бити уништени у Хонгконгу после теста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Програм тестирања започео је у 8 сати, становници су се упутили у више од 100 центара за тестирање у којима је ангажовано више од 5.000 добровољаца.

Шефица владе Хонгконга Kери Лам рекла је данас на конференцији за новинаре да је више од 10.000 људи, укључујући већину министара владе Хонгконга, већ тестирано од јутрос.

“Овај масовни универзални програм тестирања у заједници користан је у борби против епидемије и користан је за наше друштво. Такође ће помоћи Хонгконгу да неоштећен изађе из пандемије и у обнављању свакодневних активности”, рекла је Лам.

Више од 500.000 људи од 7,5 милиона становника пријавило се за програм који ће трајати најмање недељу дана. Циљ је идентификовати тихе преносиоце вируса – оне без симптома – који би могли да шире болест.

Влада очекује да ће пет милиона људи учествовати у програму, који би могао бити продужен на две недеље, у зависности од интересовања.




Лам је позвала јавност да на програм тестирања гледа објективно и апеловала на критичаре да престану са обесхрабривањем људи да се тестирају како би се ефикасније спровело тестирање и открили заражени.

Прочитајте још:  „Косово у ЕУ? Тада ће Мароко постати Русија.

У Хонгконгу је почетком јула поново избила епидемија и бележено је више од 100 случајева дневно, после неколико недеља у јуну када није било ниједног зараженог.

Поновном избијању заразе допринела је одлука о укидању обавезног карантина за особље авиокомпанија, возаче камиона из континенталне Kине и морнаре са теретних бродова.

Број заражених се смањује, јуче је пријављено само девет случајева, први пут у две недеље да су дневне инфекције пале на једноцифрен број.

Влада и неки стручњаци кажу да ће тестирање помоћи у откривању преносилаца болести који немају симптоме како би се зауставило даље ширење вируса.




Саветник за јавно здравље градске владе Дејвид Хјуи рекао је да су између 30 и 40 одсто преносилаца заразе управо они грађани који немају симптоме болести и да би њихова идентификација и изолација помогла у прекидању ланца преноса.

Програм тестирања биће ефикаснији ако учествује већина становништва, рекао је Хјуи.

“Ако учествује само милион или два милиона људи, тада можда нећемо моћи да постигнемо тај циљ”, рекао је.

Други стручњаци, попут специјалисте за респираторне органе и члана Медицинског савета Хонг Kонга Леунг Чи-Чију, рекли су да програм тестирања игра само допунску улогу у контроли пандемије у граду, због дугог и променљивог периода инкубације корона вируса.

Чак и ако би масовно тестирање могло да идентификује заражене пацијенте, они су можда већ прошли заразну фазу, рекао је он.

Леунг је рекао да масовно тестирање неће моћи да замени уобичајене методе социјалне дистанце и мере тражења контаката и да би требало да се користи само као допунска мера.

Прочитајте још:  СЛАВИША KОKЕЗА ЗАРАЖЕН KОРОНАВИРУСОМ: Председник ФСС на Инфективној клиници, потврђено да има Цовид-19!



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *