Ловац на злато у Србији открива тајну свог посла

0
(Фото: Sputnik / Alexander Liskin)

Бојан Милићевић, звани Лентин, из Медвеђе код Деспотовца, дане проводи испирајући злато у реци, а у емисији „Пробуди се“ открио је како изгледа посао „ловца на злато“ у земљи Србији.

Бојан је испирач злата и за годину дана успео је да извуче и до 35 грама овог племенитог метала. Тренутно ради на реци Ресава, која иначе не важи за златоносну реку.

“Неко воли маркице, неко иде у лов, ја идем у потрагу за златом”, објашњава Бојан. “Сваког занима колико килограма злата може да извуче. Никаква љубав, сви мисле само нешто материјално, а то је немогуће у овом спорту или хобију да кажем.”




Потребно је, чини се, много стрпљења за ову акцију, мало среће, али и знања – Бојан је, на пример, својеручно направио машину за проналажење злата.

“Покушавамо да дођемо до злата. Kоје је тешко и силази на дно реке. Не можемо да дођемо до њега док мало не претуримо песак и шљунак. Да покушамо да ухватимо неко зрнце”, показао је репортерки Нове и како функционише.




“У принципу, прво се ради класичним тањиром испирање. Да се види има ли уопште злата. Е онда, након прања машином, потребно је сат, сат и по времена да се испере и видимо има ли ичега”, говори посвећено док скида “тепихе” из машине. Испоставило се да је у том цугу улов “једно трунче”.

Ипак, верује да би у овој активности могао да буде и туристички потенцијал.

“Апсолутно. Велики је потенцијал и велики је број туриста из Европе, из суседних земаља који би дошли да виде ову лепоту. Имамо изузетно лепу природу, лепе реке и који би да бораве у природи и испирају злато, међутим, наш закон им то не дозвољава.”



Нова

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.