Ловац на злато у Србији открива тајну свог посла

0

(Фото: Sputnik / Alexander Liskin)

Бојан Милићевић, звани Лентин, из Медвеђе код Деспотовца, дане проводи испирајући злато у реци, а у емисији “Пробуди се” открио је како изгледа посао “ловца на злато” у земљи Србији.

Бојан је испирач злата и за годину дана успео је да извуче и до 35 грама овог племенитог метала. Тренутно ради на реци Ресава, која иначе не важи за златоносну реку.

“Неко воли маркице, неко иде у лов, ја идем у потрагу за златом”, објашњава Бојан. “Сваког занима колико килограма злата може да извуче. Никаква љубав, сви мисле само нешто материјално, а то је немогуће у овом спорту или хобију да кажем.”




Потребно је, чини се, много стрпљења за ову акцију, мало среће, али и знања – Бојан је, на пример, својеручно направио машину за проналажење злата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Покушавамо да дођемо до злата. Kоје је тешко и силази на дно реке. Не можемо да дођемо до њега док мало не претуримо песак и шљунак. Да покушамо да ухватимо неко зрнце”, показао је репортерки Нове и како функционише.




“У принципу, прво се ради класичним тањиром испирање. Да се види има ли уопште злата. Е онда, након прања машином, потребно је сат, сат и по времена да се испере и видимо има ли ичега”, говори посвећено док скида “тепихе” из машине. Испоставило се да је у том цугу улов “једно трунче”.

Ипак, верује да би у овој активности могао да буде и туристички потенцијал.

“Апсолутно. Велики је потенцијал и велики је број туриста из Европе, из суседних земаља који би дошли да виде ову лепоту. Имамо изузетно лепу природу, лепе реке и који би да бораве у природи и испирају злато, међутим, наш закон им то не дозвољава.”

Прочитајте још:  Амфилохије: Нисмо забранили долазак Вучића у Црну Гору већ га братски замолили да не долази



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *