ДЕЦУ УЛИЦЕ ОДУЗИМАЈУ ОД РОДИТЕЉА: Заштитник грађана изнео податке о малолетничком просјачењу

0
(Фото: Васељенска)

ОРГАНИЗАТОРИ просјачења деце у Србији у последњих годину и по дана нису процесуирани, а пред прекршајним судовима нашли су се само појединачни случајеви. Процесуирано је свега 1.135 за годину и по дана, а свега шест случајева за такозвано просјачење у групи, указао је Заштитиник грађана Зоран Пашалић.
Он је напоменуо да је реч о веома малом броју случајева у односу на реалност, и додао да међу процесуиранима има и малолетника, а за децу до 16 година одговарају родитељи.

Највише просјачења је у великим градовима, а ради заштите интереса деце неопходна је, сматра омбудсман, боља сарадња између надлежних институција. Због тога је Канцеларија Заштитника грађана упутила Министарству за рад и социјална питања препоруку да се стави ван снаге упутство из 2018, којим је центрима за социјални рад сугерисано да деца која раде на улици и баве се просјачењем треба у судском поступку да буду одузета од родитеља, односно да се упуте у домове или у хранитељске породице.
– Мислимо да ово није било најбоље решење јер ту се не штите интереси детета. Просјачење није само прекршај и често деца која се баве просјачењем потичу из екстремно сиромашних породица, због чега сваки случај треба индивидуализовати – каже Пашалић, и додаје да уколико није то у питању, слободно можемо говорити о „организованом криминалу“.

Према подацима Министарства за рад, достављеним Заштитнику грађана, на основу периодичних извештаја центара за социјални рад, у Србији је у протеклом периоду обезбеђена заштита за укупно 96 „деце улице“. Двадесеторо је смештено у хранитељску породицу, 44 у домове за децу без родитељског старања или прихватну станицу, а 28 је одузето од родитеља и покренути су судски поступци за лишење родитељског права. За четворо деце се планира измештање из породице.
Са 82 породице и 11 малолетника се ради на успостављању родитељске компетенције, како би деца остала у свом породичном окружењу, а 67 породица се налазе на праћењу органа старатељства при центрима за социјални рад.

КАЗНЕ ДО 30.000

ЗАКОН о јавном реду и миру, предвиђа новчану казну за индивидуално просјачење од 5.000 до 10.000 динара или казну затвора до 30 дана, а ако је реч о кривичном делу које је извршено у групи од три или више лица, запречена је казна од 10.000 до 30.000 динара или казна затвора до 30 дана.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.