Ко најбрже долази до посла, и за којим занимањима је појачана тражња током пандемије

0

(Фото: АП)

На тржишту рада постоји стабилност, рекао је за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је привреда у другом кварталу функционисала под јаким утицајем епидемије и мера које је влада предузела и да су те мере су сачувале економску стабилност и радна места.

Према његовим речима почетком године број незапослених био је 515.000 и у августу је дошло до смањења броја. Додаје да у односу на претходну годину имамо исти број незапослених и да мере владе имају пуни ефекат и смисао.




“Сигуран сам да ћемо до краја године, а видећемо како ће функционисати наредна година, очувати ту стабилност и верујем да ћемо и следеће године имати пад броја лица на евиденцији Националне службе за запошљавање”, поручује Мартиновић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До посла најлакше долазе информатичари, инжењери грађевинске струке и машинства, економисти, грађевински радници, лекари и медицинско особље.

Статистика бележи да је појачана тражња за куририма, достављачима, социјалним радницима, неговатељима.

Директор Националне службе за запошљавање каже да тржиште рада потпуно функционише, и да постоји и незнатан број отпуштања.




“У условима епидемије највише је погођен сектор туризма, угоститељства, мини трговина, саобраћаја. Врло брзо по престанку ванредног стања и то тржиште се стабилизовало. Туризам једино није забележио појачана запошљавања, али сектор трговине свакако јесте”, објашњава Мартиновић.

Зоран Мартиновић објашњава да је у време епидемије и ванредног стања уведена могућност електронског пријављивања служби за запошљавање и да су незапослена лица обавешетна да неће бити брисана са евиденције до даљег зато што многи нису били у могућности да се пријаве.

Прочитајте још:  "Леони" има нову тактику: Такмичење радника за кафу и грицкалице!

“Мере које је влада предузела и програм “Моја прва плата” који треба да укључи око 10.000 младих људи свакао ће утицати на то да тржиште рада и даље буде стабилно”, поручује директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *