За време пандемије продато више од 500 викендица, где је најскупљи квадрат у Србији

(Фото: FoNet/ MOD)

Промет непокретности до јуна, ван свих очекивања, пао је само 14 одсто, у новцу само осам процената, што значи да су се куповале скупље некретнине. У време пандемије купљена је 551 викендица, највише у Војводини. У првој половини године дошло до раста промета грађевинског земљишта. Најскупљи квадрат у новоградњи продат у „Београду на води“. Највише некретнина плаћено готовином. У области власништва непокретности жене чине 36 процената.

Гостујући у Јутарњем програму, Ана Ђурковић, начелница у Републичком геодетском заводу, рекла је да је април био преломан месец за продају некретнина и тада креће нагли раст.

„Да бисмо посматрали тржиште некретнина, потребно је да кажемо да је 2019. била рекордна када је тржиште некретнина у питању. На самом почетку ове године, тај тренд се наставља“, казала је Ђурковићева.

Према њеним речима, ако упоредимо јануар 2020. са јануаром 2019, можемо да кажемо да је цена на тржишту скочила за 20 посто.
Сама појава пандемије у априлу доводи до пада продаја непокретности од 70 до 80 процената.

По окончању ванредног стања у мају, тржиште се нагло опоравља и враћа се на период од пре ванредног стања, да би у јуну било потпуно опорављено и у поређењу с јуном прошле године већи је за 20 посто по обиму промета непокретности.

„Ове године дошло је до раста промета грађевинског земљишта. За време ванредног стања, највише су се продавали станови. После престанка ванредног стања нагло је скочио раст грађевинског земљишта, а пољопривредног у нешто мањој мери. Приметан је тренд раста продаје викендица“, објашњава начелница у Републичком геодетском заводу.

Најскупљи квадат у новоградњи продат је у „Београду на води“ и то за 9.124 евра. Следи Врачар са 3.820 евра за квадрат, Резиденс – 3.806 евра. Најскупљи стан продат је у „Београду на води“ за 1.380.888 евра, а у Новом Саду за стан у Пупиновој палати за 1.128.000 евра.
„‘Београд на води’ је најатрактивнија локација у Србији и станови који се ту продају су најскупљи када је тржиште новоградње у питању. Првих 40 најскупљих продаја су у том делу града и Врачар као градска општина је традиционално актуелан када је станоградња у питању. Улица кнеза Милоша је увек атрактивна и ту је цена око 3.800 евра по квадрату“, каже Ђурковић.

Што се тиче викендица, у Чајетини су се продавале по цени од 26.000 до 253.000 евра, у Инђији од 3.000 до 200.000 евра, Барајеву од 9.500 до 32.000 евра.

Према речима начелнице, прво су се продавале скупље викендице. Када говоримо о кућама, највише плаћена је на Савском венцу – 3.200.000 евра.

Староградња на општинама Врачар и Стари град, што се тиче Београда, увек је актуелна. На Старом граду цена је 3.700, што је максимална цена која је плаћена.
Највиша је цена пословних простора у Новом Саду. Најскупља гаража у новоградњи плаћена је на Врачару – 36.000 евра.

Највише некретнина плаћано је готовином. Однос је за прву половину ове године 67 посто за готовину према 33 за кредит.

„Можемо да кажемо да је проценат кредита пет посто већи него у 2019. години. Значи да је плаћање кредитом стабилно и можемо да очекујемо да ће куповина непокретности из кредита расти“, истиче Ђурковић.

Према извештају Уједињених нација, Србија је лидер у региону Западног Балкана када је родна равноправност у питању, у области власништва непокретности жене чине 36 процената, нагласила је начелница у Републичком геодетском заводу.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.