Мистериозни звук који узнемирава становнике Миријева и није тако мистериозан

Миријево (Фото: Јутјуб)

Већ пар година становници београдског насеља Миријева из дана у дан у истом термину чују чудан звук за који никако да докуче одакле потиче.

Испод надстрешнице, у крошњи, жбуњу, па чак и у цветној жардињери екипа РТС-а је покушала да сними необичан звук на који се жале становници Миријева и да уз помоћ стручњака открије о чему је реч. Заседа је трајала неколико сати, али све што су успели да чују је звук који је један становник Миријева снимио и објавио на друштвеним мрежама.
А чим нешто доспе на друштвене мреже, нижу се и коментари – теорија завере, 5Г мрежа, чипова који остају без струје… Неки кажу да се слични звуци чују и у осталим градовима у Србији и да је највероватније реч о птици.

„Певачице у периоду гнеждења певају своју песму, па по томе одређујемо врсте. Ван периода гнеждења они се јављају на овај начин, као што се јављају црвендаћи, сенице, али то у суштини не би требало да прави проблеме зато што ми живимо у урбаној средини где имамо много веће буке од других ствари, а птице смо практично изгубили из града“, објашњава др Саша Маринковић из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.
Сеоба птица почела је у августу, а преко нашег града, који се налази на миграционој рути, прелетеће чак 80 различитих врста, груписаних у јата.

„То је само јављање на територији, то ништа друго није. Она, ако је у пролазу, евентуално ако је мање јато, ако је породица у заједничкој миграцији, онда се дозивају, то је један начин дозивања. Пошто је сад период сеобе, мада имамо и птице које не мигрирају, то су најчешће врапци, али они се не оглашавају тако“, додаје др Маринковић.

Да ли је реч о птици, сазнаће се када време сеобе прође. Дотле једно од објашњења јесте и да се то чује неподмазана клацкалица или љуљашка у комшијском дворишту или на оближњем игралишту.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.