Мистериозни звук који узнемирава становнике Миријева и није тако мистериозан

0

Миријево (Фото: Јутјуб)

Већ пар година становници београдског насеља Миријева из дана у дан у истом термину чују чудан звук за који никако да докуче одакле потиче.

Испод надстрешнице, у крошњи, жбуњу, па чак и у цветној жардињери екипа РТС-а је покушала да сними необичан звук на који се жале становници Миријева и да уз помоћ стручњака открије о чему је реч. Заседа је трајала неколико сати, али све што су успели да чују је звук који је један становник Миријева снимио и објавио на друштвеним мрежама.




А чим нешто доспе на друштвене мреже, нижу се и коментари – теорија завере, 5Г мрежа, чипова који остају без струје… Неки кажу да се слични звуци чују и у осталим градовима у Србији и да је највероватније реч о птици.

„Певачице у периоду гнеждења певају своју песму, па по томе одређујемо врсте. Ван периода гнеждења они се јављају на овај начин, као што се јављају црвендаћи, сенице, али то у суштини не би требало да прави проблеме зато што ми живимо у урбаној средини где имамо много веће буке од других ствари, а птице смо практично изгубили из града“, објашњава др Саша Маринковић из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Сеоба птица почела је у августу, а преко нашег града, који се налази на миграционој рути, прелетеће чак 80 различитих врста, груписаних у јата.

„То је само јављање на територији, то ништа друго није. Она, ако је у пролазу, евентуално ако је мање јато, ако је породица у заједничкој миграцији, онда се дозивају, то је један начин дозивања. Пошто је сад период сеобе, мада имамо и птице које не мигрирају, то су најчешће врапци, али они се не оглашавају тако“, додаје др Маринковић.

Прочитајте још:  Бачена бомба на Карабурми, уништено шест возила: Полиција затворила улицу

Да ли је реч о птици, сазнаће се када време сеобе прође. Дотле једно од објашњења јесте и да се то чује неподмазана клацкалица или љуљашка у комшијском дворишту или на оближњем игралишту.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *