Александар Вучић: Меркелова ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

2

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима на Бледу да је имао данас одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.
„Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ.

Захвалио је Меркеловој на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави, јавља Танјуг.

„Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Брисел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркеловом, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

Отворен и искрен састанак са Лајчаком

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа.

Вучић је новинарима на Бледу рекао да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.




„Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Прочитајте још:  Крчмари, шофери и полтрони воде јавна предузећа – зато се и распадају, ево примера

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију, те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, каже, Србија имати најбољу економију у Европи.




Очекује да ће стопа раста у Србији бити око нуле, што је, наводи Вучић, изненадило синоћ на вечери неке европске званичнике.

Подршка за рационалан и прагматичан приступ Београда дијалогу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд у разговорима са Приштином прихватити језик аргумената, али да неће прихватити језик уцена, те да је од немачке канцеларке и регионалних лидера добио подршку за рационалан и прагматичан приступ дијалогу.

Упитан шта очекује од предстојећих разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону, а потом и у Бриселу, Вучић је рекао да Београд жели да настави дијалог са Приштином под окриљем Брисела, а да се на састанак у Вашингтону иде како би се разговарало о важним економским темама.

„Верујем да је могуће да постигнемо договор о овим питањима која су значајна за Србе и Албанце на КиМ и која су значајна и за Београд и за Приштину”, рекао је Вучић новинарима на Бледу, где је учествовао на 15. Бледском стратешком форуму, јавља Танјуг.

Прочитајте још:  Стигла потврда: Радоје Звицер није убијен у Панами




Како каже, данас је имао добре разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и председником и премијером Словеније, којима је изнео српске ставове.

„Они добро разумеју каква је ситуација у региону. За један рационалан и прагматичан приступ смо добили подршку од немачке канцеларке и свих других”, рекао је Вучић.

Он је навео да је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком разговарао о детаљима и да је договорено да се 27. септембра поново виде, након чега се очекује интензивирање разговора у Бриселу.

„Ми се никад нисмо плашили разговора и дијалога и тиме смо показали нашу снагу, а не слабост”, рекао је Вучић.

Очигледно да се рађају нова виђења Европе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након учешћа на 15. Бледском стратешком форуму, да је очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи.

„Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре”, рекао је Вучић новинарима после панела на којем је учествовао са више европских лидера.

Он каже да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.




„Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског простора, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Прочитајте још:  Отворени конкурси за пријем у војне школе

Он је навео да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије корона вируса.

„Кад сам ја то говорио на почетку пандемије, оно што је данас Бојко рекао, цела Европа ми је скочила за врат, а данас је то рекао и Борисов”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и због безбедносног аспекта.




„Он је изнео идеју говорећи да Европа заостаје с војском, јер се сва важна технолошка достигнућа везују за велики напредак војне индустрије”, рекао је Вучић.

И пољски премијер Матеуш Моравијецки оштро се, каже, супротставио модератору панела по питању владавине права, указавши да постоје двоструки аршини.

„Он је рекао ‘чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура’”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на Бледу имао добре разговоре са словеначким премијером и председником Јанезом Јаншом и Борутом Пахором и да мисли да су решени одређени проблеми.

„Мислим да смо добро разговарали о будућности целог региона и важно је да у Словенији имамо савезника”, рекао је Вучић.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Александар Вучић: Меркелова ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

  1. Јадан си ти председник кад те ретардирана нацистичка курве… саветује и даје ти велеиздајничка упуства. То доказује да су вам исте газде и да је та меркелова поред педерских енглеза и нацистичких убица СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ из труле нацистичке америке највећи непријатељ СРБА. Та ку…. је наручила убиство Милошевића јер је тражио да немачка исплати преостали РАТНИ ДУГ СРБИЈИ из другог светског рата у износу од 470 милијарди долара. И таква кур…. саветује велеиздајника вучића. С ким си такав си.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *