Стеван Зивлак: Диспензационализам и Доналд Трамп

0
Доналд Трамп (Фото: Epa, KEVIN DIETSCH)

Актуелни председник Сједињених држава господин Доналд Трамп, доследно следи константу спољне политике светске суперсиле, учвршћење Израела на светској сцени и безрезервне заштите јеврејског народа у глобалним оквирима.
Тиме он не само да следи доктрину многих протестантских америчких деноминација о диспензационализму, већ и своје лично протестантско хришћанско уверење.

У том контексту треба посматрати и најновије споразуме Израела са Уједињеним арапским емиратима, став око Јерусалима , ангажовање у Сирији итсл.

Шта је диспензационализам?

Диспензационализам је теолошки систем који има две главне карактеристике :

(1) Доследно дословно тумачење Писма, посебно библијских пророчанстава.

(2) Разлика између Израела и Цркве у Божијем плану.

Диспензационалисти тврде да је њихов принцип херменеутици, буквално тумачење.
“Буквално тумачење” значи да се свакој речи да значење које би нормално имала и у свакодневној употреби. Симболи, фигуративни говор и типови се сви тумаче једноставно овом методом, и ни на који начин нису у супротности са буквалним тумачењем. Чак и симболички и фигуративни изрази имају буквално значење иза себе.

По њима, постоје бар три разлога зашто је ово најбољи начин да се гледа на Писмо.

Прво, филозофски, сврха самог језика изгледа да захтева да га тумачимо буквално. Језик је дат од Бога да би био у стању да комуницира са људима.

Други разлог је библијски. Свако пророштво о Исусу Христу у Старом завету је буквално испуњено. Исусово рођење, Исусова служба, Исусова смрт и Исусово васкрсење се дешавају буквално онако како је то Стари завет предвидео.
Треће, ако се буквално тумачење не користи као метод у проучавању Писма, тада не постоји објективан стандард којим може да се разуме Библија. Свака особа би онда могла да тумачи Библију како јој одговара. Библијска интерпретација би се преобратила у “шта овај пасус мени говори…” уместо “шта Библија каже…” Нажалост, ово је увелико случај онога што се зове тумачење Библије данас.

Диспензационална теологија верује да постоје два различита народа Божија: Израел и Црква. Диспензационалисти верују да је спасење увек било вером: у Бога у Старом завету; специфично у Бога Сина у Новом завету.

Диспензационалисти држе да Црква није заменила Израел у Божијем плану и да старозаветна обећања Израелу нису пренесена на Цркву. Они верују да обећања која је Бог дао Израелу (за земљу, наследнике и благослов) у Старом завету, ће на крају бити испуњена у 1,000 годишњем периоду о коме се говори у Откривењу. Они верују да баш као што је Бог у овом времену усмерио пажњу на Цркву, да ће опет у будућности усмерити своју пажњу ка Израелу (Римљанима 9-11).

Користећи овај систем као основу, Диспензационалисти сматрају да је Библија организована у седам диспензација: Безазленост (Прва Мојсијева 1:1 – 3:7), Савест (Прва Мојсијева 3:8 – 8:22), Људска владавина (Прва Мојсијева 9:1 – 11:32), Обећање (Прва Мојсијева 12:1 – Друга Мојсијева 19:25), Закон (Друга Мојсијева 20:1 – Дела 2:4), Благодат (Дела 2:4 – Откривење 20:3), и крај Хиљадугодишњег царства (Откривење 20:4 – 20:6).
Ове диспензације нису начин спасавања, већ начини на које се Бог односи према човеку. Диспензационализам, као систем, има за последицу премиленијалистичко тумачење Христовог другог доласка и обично тумачење да ће се Узнесење цркве десити пре Невоље.

Диспензационалисти су изузетно утицајни у Сједињеним државама и имају пресудан утицај на њену спољну и унутрашњу политику, а у време владавине Доналда Трампа тај пресудан утицај је утврђен.

Политички противници господина Доналда Трампа су на другим, антихришћанским позицијама, биће интересантно видети резултат борбе између та два учења, једног протестантског који није општехришћански и другог, нехришћанског, који је не само глобалистички већ и милитантно окренут према свим аврамистичким религијским системима који су до сада два миленијума били опште прихваћени у западној цивилизацији.

Можемо са сигурношћу већ сада устврдити да ће победа једног или другог догматског система определити развој светске цивилизације у следећим деценијама.Борба за веру

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.