МАМИ И ТАТИ КРИВИЧНА И КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА? После инцидента и боравка ковид позитивног детета у школи

0
(Фото: Profimedia)

РОДИТЕЉИ ученика београдске ОШ „Браћа Јерковић“ могли би да буду кажњени са 50.000 до 150.000 динара, јер су послали у школу дете за које се истог дана испоставило да је заражено вирусом корона.
У тренутку када је дечак отишао у школу, чекали су резултате теста на корону за целу породицу.

Министарство просвете је случај пријавило центру за социјални рад, а могуће је да школа поднесе и кривичну пријаву због угрожавања здравља остале деце.

У школама у Србији, колико је засада познато, ово је једини случај заразе короном. Информација која се појавила у појединим медијима да је оболела и ученица шестог разреда у крагујевачкој ОШ „Наталија Нана Недељковић“, испоставило се као нетачна. Она се, наиме, налази у изолацији, јер су њени родитељи позитивни на вирус корона.
За долазак у школу оба ова детета криви су родитељи, јер су и у једном и у другом случају чекали резултате теста на вирус корона, па и иако они нису стигли, децу су послали на наставу. У оба случаја испоставило се да су родитељи позитивни.

Просветне власти и епидемиолози апеловали су још једном на родитеље да у оваквим случајевима децу не шаљу у школу, као и то да будно пазе да ли дете има неки од симптома заразе и да га у том случају – оставе код куће.

Појашњавајући случај у крагујевачкој школи, епидемиолог др Предраг Делић, из Института за јавно здравље Крагујевац, потврдио је да девојчица није тестирана, али да се налази у изолацији.

– Погрешно је пренето да је девојчица позитивна, а позитивни су њени отац и мајка. Пропуст је направљен што је девојчица послата у школу док су родитељи чекали резултате. Дете не може да буде тестирано, јер нема никаквих симптома – појаснио је др Делић.
И Министарство просвете саопштило је да према информацијама које је добила Школска управа Крагујевац, није потврђено да је ова ученица заражена, нити је имала било какве симптоме.

УДРУЖЕЊЕ ПЕДИЈАТАРА: У ШКОЛИ БЕЗБЕДНИЈИ НЕГО КОД КУЋЕ

УДРУЖЕЊЕ педијатара Србије оценило је да је одлука о поласку ђака у школу исправна и да корист похађања наставе вишеструко превазилази ризике епидемије у овом тренутку, посебно уколико је могуће у потпуности остварити мере превенције Кризног штаба. Исти став имају и Европска академија педијатара и Интернационална асоцијација педијатара.

– Према свим доступним подацима, више од 90 одсто инфекција код деце до 14 година је настало у домаћинству, а око 10 одсто током путовања или на неки други начин. Боравак у школи, уколико се доследно буду спроводиле мере усвојене у Србији, требало би да гарантује мали утицај на укупна епидемиолошка збивања, у овој, иначе осетљивој популацији – наводи професор др Георгиос Константинидис, председник Удружења.

Педијатри сматрају да је ризик за преношење заразе међу децом, посебно адолесцентима, много већи током „ваннаставних“ активности, као и на одморима или током заједничких оброка, и упозорава да је тада потребно стриктно поштовање мера. (Б. Р.)
– Још једном апелујемо на родитеље свих ученика да се придржавају препорука и да уколико постоји сумња да је вирус корона присутан у њиховим породицама, да о томе одмах обавесте школу и да не долазе на наставу – наведено је у саопштењу.

Директорка ОШ „Наталија Нана Недељковић“ Драгана Мијовић навела је да је реч о неспоразуму који је проистекао из информације да су родитељи ученице позитивни на вирус.

Истовремено, епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће вирус сигурно ући у школе и навео да су и учитељица и цео разред београдске школе у којој је једно дете заражено, прешли на онлајн наставу, да то неће имати последице по остале ученике у разреду, јер су деца носила маске и поштовала остале мере заштите.

– Ово је показало да систем функционише, а оваква ситуација може да се очекује у било ком одељењу – навео је Кон, и додао да га највише брину средњошколци који не носе маске, те да је причао о овоме и са министром Шарчевићем.

НЕДОПУСТИВО И НОНШАЛАНТНО

ПОМОЋНИК министра здравља за сектор санитарне инспекције Горан Стаменковић оценио је понашање родитеља који су дете послали у школу пре него што су добили резултате тестирања на вирус корона као недопустиво и ноншалантно. Што се тиче мера које ће бити предузете према родитељима, Стаменковић је рекао да је Министарство просвете урадило оно што је требало, а како је оценио, „вероватно ће ту ићи и кривична одговорност родитеља“.Novosti

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.