СПОРАЗУМ ЈЕ ПОТПИСАН! Ово су кључне тачке: Ево шта се Србија договорила са окупираном српском покрајином! (ФОТО)

1
трамп

Доналд Трамп (Фото: flickr)

Споразум о економској нормализацији између Србије и терористичке творевине Косово потписан је данас у Белој кући нешто пре 18 сати, информације су које стижу из Вашингтона. Церемонија је требало да буде одржана у 17 сати, међутим све је померено због кашњења албанске делегације. Ипак, у пуном саставу су дошли у Овални кабинет, где су у присуству Доналда Трампа представници Београда и Приштине потписали споразум.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у Белој кући да су Београд и Приштина посвећени економској нормализацији и да је постигнут продор ка економској кооперацији, преноси Ројтерс.

Након што је потписан споразум, председник Србије Александар Вучић је, како наводе светске агенције, позвао Доналда Трампа да посети Србију.




Потписивање споразума Београда и Приштине обављено је у Овалној соби, како је раније било и најављено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што је било речи, све је требало да се одржи у 17 сати, међутим због неслагања у делегацији окупиране српске покрајине дошло је до огдлагања. То је пренео Имер Мушколај, који борави у Вашингтону.

– Одлазак (тзв.) косовске делегације у Белу кућу се одлаже. Део Алијансе за будућност (тзв.) Косова се противи – написао је Мушколај, а објавио портал Бота Сот.

Међутим, упркос неслагањима током последња 24 часа у тиму лажне државе, делегација коју предводи такозвани премијер Авдулах Хоти у пуном саставу је отишла у Белу кућу, јавља Газета Експрес.




Такозвана косовска делегација је тако око 17.40 стигла у Белу кућу, где је у присуству председника САД Доналда Трампа потписан уговор са представницима Београда.

Прочитајте још:  Десница уз Вулина а против Америке: Ово је напад на сувереност наших институција

Ово су кључне тачке споразума Београда и Приштине

На састанку председника Србије Александра Вучића са председником Сједињених Држава Доналдом Трампом и уз присуство такозваног премијера Авдулаха Хотија договорено је да ће Приштина у потпуности приступити иницијативи Мини Шенген, коју су поред председника Србије Александра Вучића иницирали и албански премијер Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Ово је значајна вест за Србију која је највећи извозник у региону и која је због затварања тржишта окупиране српске покрајине изгубила више од пола милијарде евра за само две године.

Приступање Приштине Мини Шенгену даће кључни замајац овој иницијативи, показати чврсту подршку Америке тој иницијативи и допринети да се и преостале земље региона које то до сада нису учиниле прикључе. Ова ставка споразума значајно ће убрзати процес Мини Шенгена и стварања јединственог тржишта.




Неке од конкретних користи овога осим стотина милиона годисње новог српског извоза су и:

– Решава се садашњи застој у признавању сертификата

– Укида се могућност увођења једностраних трговинских баријера

– Укидају се досадашње колоне камиона и возила на административним прелазима и олакшава грађанима слободно кретање

– Признавање диплома и професионалних сертификата пружиће веће шансе младим људима на обе стране, посебно Србима са Универзитета у Косовској Митровици који су до сада били дискриминисани јер им институције у Приштини нису признавале дипломе

Улагање у мрежу путева и пруга

Две стране, уз посредовање америчког председника, су се споразумеле и формално обавезале да без одлагања започну са изградњом мреже нових путева и пруга које ће променити слику региона.




Уз аутопут Ниш – Приштина пуног профила, и уз изгледно америчко финансирање, Србија добија још једну директну железничку пругу, преко Косова и Метохије, до Јадранског мора, до луке Драч. Такође, српске средине на КиМ биће повезане новом железничком пругом која ће из Приштине преко Косова Поља и Прилужја излазити на Мердаре.

Прочитајте још:  Зока Трилатерала наставља по своме: Србији је место у ЕУ

https://www.instagram.com/p/CEuBqJMpEaC/?utm_source=ig_embed

Питање имовине СПЦ

– Постигнут је веома важан договор везан за имовину Српске православне цркве, којим се Приштина формално и писано пред председником САД обавезала да ће почети да поштује пресуде које се односе на имовину наше цркве.




Ово је изузетно важно управо због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, али и Пећке патријаршије и многих других наших светиња, и представља важан први корак и писану гаранцију за даљи рад на побољшању положаја наше цркве на КиМ, који свакако треба да се деси као део нормализације односа. Дечани су данас сигурнији за договор о њиховој имовини потписаним пред шефом америцке државе;

Промене на граничним и административним прелазима

Стране це почети да примењују најсавременије процедуре за уклањање безбедносних претњи по путнике на граничним и административним прелазима, чиме ћемо бити значајан корак ближе за увођење безвизног режима између грађана Србије и САД;

Долазак ДФЦ-а

Отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, што је први такав сличај у нашем региону.



Медији

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СПОРАЗУМ ЈЕ ПОТПИСАН! Ово су кључне тачке: Ево шта се Србија договорила са окупираном српском покрајином! (ФОТО)

  1. ТРИ ПОБЕДЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ!

    Јучерашњи дан (4. септембар 2020. године) биће записан златним великим словима у политици новијег века Србије, јер је, Вучић победио на самиту у САД, а истог дана први тенисер света Новак Ђоковић је надмоћно победио Немца Јан-Ленарда Штруфа на US opena, два (а можда и три) фантастична успеха у једном дану. Када ће се поновити два, тј. три успеха (победе) Србије у једном дану. Срећан дан нашим актерима. Још један успех, трећи, је јуче забележен, наиме Доналд Трамп је прихватио “стоту понуду” да посети Београд. Чекао Вучић и ваљда ће дочекати и тај дан. Трамп не одуговлачи, уради док си председник, приближавају се избори. О велелепним и значајним поклонима Трампа Вучића само речи хвале, поготову што ће их добити деца председника. Ипак, остаје непознаница, да ли ће се споразум спровести у целости?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *