Белгија бесплатним картама за железницу подстиче домаћи туризам

0
Foto: Pixabay

Белгијска влада планира да помогне домаћем туризму тако што ће свим својим грађанима омогућити да у се наредних пола године два пута месечно бесплатно возе железницом до више од 500 дестинација широм земље, пише портал Еурацтив.

Иницијатива „Хало Белгијо“ нуди становницима те земље могућност да од октобра ове, па до марта 2021. године користе 12 бесплатних вожњи железницом, а влада очекује да ће то удахнути живот тешко погођеном домаћем туризму и подстаћи економију.

Апликација путем које грађани могу да се пријаве за бесплатне карте почела је да ради почетком септембра, после неколико месеци одлагања због несугласица између владе и националне железничке компаније СНЦБ.

в


Погодност ће моћи да користе сви грађани старији од 12 година са пребивалиштем у Белгији и односиће се на железничке линије у земљи, али неће важити за возове велике брзине, док ће за међународна путовања путници морати да доплате, као и за све вожње ка бриселском међународном аеродрому Завентем.

Првобитно планиран за лето, пројекат је одложен за септембар због примедби националног железничког превозника СНЦБ да није био у довољној мери консултован о иницијативи, али и страховања владе да би у летњим месецима могло да дође до масовног путовања грађана на белгијску обалу и стварања гужви.
Kада је у јуну први пут објављена идеја да се покрене таква акција, директорка СНЦБ Софи Дитордоар је упозорила да „начин како је одлука донета…без икаквих консултација, намеће озбиљна питања“, везана за санитарне услове и трошкове.

Право на бесплатне вожње железницом има око девет милиона становника Белгије, и они имају рок до краја септемба да се пријаве за повластицу.Еуроактив

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.