НИШТА ОД СМИРИВАЊА ТЕНЗИЈА! Грчка одлучна: Ратом ћемо бранити наше интересе!

Грчка војска (Фото: Скриншут)

Грчка је саопштила у четвртак увече да између њих и Турске нема заказаних разговора о растућим тензијама између две земље на источном Медитерану.

Грчка је негирала најаву НАТО-а о „техничким преговорима“ између Атине и Анкаре за решавање текуће кризе у источном Медитерану.

Грчко негирање уследило је неколико сати након што је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у твиту објавио да ће Грчка и Турска одржати разговоре у седишту НАТО-а с циљем избегавања било каквих невиђених конфронтација у источном Медитерану, где се земље разликују у погледу поморских граница и права на истраживање плина.
Столтенберг је рекао да су се „након разговора које сам водио са лидерима Грчке и Турске, два савезника у НАТО-у договорила да уђу у техничке разговоре у седишту НАТО-а ради успостављања механизма како би се спречио сваки војни сукоб и смањила могућност инцидента у источном Медитерану“.

Додао је да су „Турска и Грчка драгоцени савезници, а НАТО је важна платформа за консултације о свим питањима која утичу на нашу заједничку безбедност“.

Грчко Министарство спољних послова саопштило је да „подаци који су обелодањени о наводним техничким преговорима у НАТО-у не одговарају стварности“.
У својој изјави, министарство је истакло да је примило к знању „намеру генералног секретара НАТО-а да ради на успостављању механизама за деескалацију ситуације … али деескалација ће се догодити само тренутним повлачењем свих Турски бродови са грчког континенталног прага“.

Степен напетости је висок због турских активности на истраживању гаса у региону, што Грчка и Кипар сматрају кршењем свог суверенитета, а две стране су распоредиле ратне бродове у знак демонстрације силе, што је појачало страх од могућег сукоба.Правда

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.