НИШТА ОД СМИРИВАЊА ТЕНЗИЈА! Грчка одлучна: Ратом ћемо бранити наше интересе!

0

Грчка војска (Фото: Скриншут)

Грчка је саопштила у четвртак увече да између њих и Турске нема заказаних разговора о растућим тензијама између две земље на источном Медитерану.

Грчка је негирала најаву НАТО-а о „техничким преговорима“ између Атине и Анкаре за решавање текуће кризе у источном Медитерану.

Грчко негирање уследило је неколико сати након што је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у твиту објавио да ће Грчка и Турска одржати разговоре у седишту НАТО-а с циљем избегавања било каквих невиђених конфронтација у источном Медитерану, где се земље разликују у погледу поморских граница и права на истраживање плина.




Столтенберг је рекао да су се „након разговора које сам водио са лидерима Грчке и Турске, два савезника у НАТО-у договорила да уђу у техничке разговоре у седишту НАТО-а ради успостављања механизма како би се спречио сваки војни сукоб и смањила могућност инцидента у источном Медитерану“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да су „Турска и Грчка драгоцени савезници, а НАТО је важна платформа за консултације о свим питањима која утичу на нашу заједничку безбедност“.

Грчко Министарство спољних послова саопштило је да „подаци који су обелодањени о наводним техничким преговорима у НАТО-у не одговарају стварности“.




У својој изјави, министарство је истакло да је примило к знању „намеру генералног секретара НАТО-а да ради на успостављању механизама за деескалацију ситуације … али деескалација ће се догодити само тренутним повлачењем свих Турски бродови са грчког континенталног прага“.

Степен напетости је висок због турских активности на истраживању гаса у региону, што Грчка и Кипар сматрају кршењем свог суверенитета, а две стране су распоредиле ратне бродове у знак демонстрације силе, што је појачало страх од могућег сукоба.

Прочитајте још:  Лукашенко је изнео истину, непријатну за Кијев, о помоћи Запада



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *