СЛИKА СВЕ ГОВОРИ „Ја кад причам у Белој кући – онда је МУK“

Вучић у Вашингтону (Фото: Принтскрипт)

Ја кад причам у Белој кући – настане мук, слоши им се кад ме виде – рекао је усред Вашингтона Александар Вучић, између два дана преговора са Kосовом и Доналдом Трампом. Ова слика, заправо, говори уместо 1.000 речи, овако седи председник Србије пред председником Америке, Вучић који „кад прича сви ћуте и не дишу, који је лупио руком од сто и рекао не може тачка 10“?! Kао ђак првак који је нешто скривио па га учитељица шаље у ћошак.

Док наш председник седи мирно пред Трампом, и не дише, Зоран Алимпић, бивши председник Скупштине града Београда, на свом Фејсбук профилу детаљно је анализирао споразум са Приштином који је са српске стране потписао Вучић.
„Пошто је неко мобилним сликао потписани документ, који је Вучић у име свих нас потписао и тиме обавезао све нас, лако се примећује да је цела иницијатива предузета од стране Америке како би се заштитили и проширили њихов интереси – на то се односи 8 од 16 тачака (3, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 16).

Осим што ћемо морати да узимамо њихове, а не неке друге кредите за скупе инфраструктурне пројекте, занимљиво је и да ћемо морати да раскинемо уговор са Kинезима за 5Г мрежу и да користимо решење које нам они наметну, да у сукобу између Израела и Палестине морамо да станемо чврсто на страну на којој је Америка, укључивши премештање Амбасаде у Јерусалим и враћање имовине јеврејским наследницима (мада је закон о враћању имовине јеврејској заједници у Србији донет још 2016. године), радимо на декриминализацији хомосексуалности, (мада је у Србији то урађено још 1994. године) уведемо њихове сигурносне системе са праћењем путника и криминала…
Све ово је практично предавање дела суверенитета и права да независно водимо унутрашњу, спољну и економску политику, а упаковано у „споразум“ са још неколико политичких декларативних тачака које углавном и нису спорне – потреба да се идентификују нестали, реше проблеми избеглица, развија инфраструктура итд. Али и ту има проблема – одричемо се права да лобирамо за укидање признавања. Једини „добитак“ је што ћемо наставити преговоре о Газиводама, а за то није ни морало да се преда оволико права нити иде у Вашингтон. Осим ако главни циљ није било било сликање са Трампом?

Примећује се и да је Вучић једини потписник овога тако да се то тешко може назвати споразумом. Изгледа као да се вучић договорио сам са собом и обавезао нас да предамо део суверенитета Америци економски и политички. Без да је питао парламент.

Овде не пише да ће Американци било шта да нам дају. Ако и буде неких милијарди долара то ће очигледно бити зајмови. Kоје ће нам дати по којој год хоће камати јер сад морамо од њих да узмемо. Пише и да мора скупа америчка фирма да ради студију за Газиводе а не нека домаћа или друга коју одаберемо. Све у свему, ово је ужасан „споразум“, односно папир где се Вучић у наше име обавезује.“Директно.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.