ТУРСКА ЗАТИРЕ ПРАВОСЛАВЉЕ: Срушена црква Аја Софија у Бруси

1
Турска војска (Фото:Flickr)

Турске власти срушиле су напуштену историјску грчку православну цркву у региону Бурсе, на северозападу Турске.

Црква Георгиос, позната као Аја Софија из Бурсе, срушена је због опасности по безбедност коју је представља њена структура, седам година након што је регионални директорат за верске фондације преузео зграду од општине Нилуфер у Бурси, известио је вебсајт Дувар.

Општина је преузела цркв 2006. године, обновивши локацију и поново је отворивши као Културну кућу Озлуче, пренео је „Грик рипортер“.
Дирекција је, међутим, покренула тужбу ради стицања права власништва над црквом 2013. и зграда је од тада била напуштена.

Зграда се називала Аја Софија из Бурсе, а у прошлости је коришћена и као црква и као џамија.

Градоначелник Нилуфера Тургај Ердем рекао је да је општина потрошила око два милиона турских лира за обнову зграде како би пренела културно наслеђе будућим генерацијама, али да нико није бринуо о њој седам година и да је постојала опасност да ће се срушити.Танјуг

1 Коментар

  1. Наслов није поштен ни тачан, ради се о напуштеној старој цркви која се могла сама срушити и повредити људе, у тексту се каже: „Градоначелник Нилуфера Тургај Ердем рекао је да је општина потрошила око два милиона турских лира за обнову зграде како би пренела културно наслеђе будућим генерацијама, али да нико није бринуо о њој седам година и да је постојала опасност да ће се срушити.“ Да су Грци дали паре за њену обнову и Турци би је обновили.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.