Арапска лига осудила одлуку Србије да премести амбасаду у Јерусалим

Јерусалим (Фото: AFP 2019 / THOMAS COEX)

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит осудио је одлуку Србије да премести амбасаду у „ел-Кудс“, како Арапи називају свети град Јерусалим, као и Приштине да, након признања, отвори представништво у том граду.

Он се позива на резолуцију Савета безбедности 478 из 1980. којом се забрањује земљама да успоставе дипломатска представништва у Јерусалиму.
Секретаријат Арапске лиге наглашава јасан став организације:

„Ел-Кудс је једно од последњих питања о којем треба да преговарају Палестинци и Израелци. Игнорисање међународних одлука и прејудицирање резултата преговора је погрешно и нелегално, и смањује шансе да се дође до правог мира“, саопштио је Ахмед Абул Геит, преноси Недељник.1 Коментар

 1. Rezolucija 1244 koja garantujem da su KIM sastavni dio Srbije (na koju se mi pozivamo i koja nam je jedino oružje bila u odbrani KIM u sastavu Srbije),sada vise ne vazi za nas i na nju se vise ne možemo nikada pozivati jer smo u ovom jučerašnjem Vasingtonskim sporazumu u poslednjoj tacki potpisali i pristali da ambasadu prebacimo u Jerusalim i time Jerusalim priznali za glavni grad.
  To u prevodu znaci da smo prekršili jednu od rezolucija Saveta Bezbednosti i da se vise ne možemo pozivati ni na jednu drugu rezoluciju u Savetu bezbednosti pa ni na onu koja garantuje KIM u sastavu Srbije a to je rezolucija 1244.
  Zbog toga ni jedna zemlja na svijetu nema ambasadu u Jerusalimu sem Gvatemale koju je neko nasamario i SAD koja je vele sila i kojoj se prosto može.
  Posle godinu dana od ovog sporazuma Kosovo može uci neometano u Ujedinjene nacije bez naše saglasnosti a mi Srbi vise ne možemo se nikada pozvati na rezoluciju 1244 jer smo prekršili neku drugu rezoluciju u tom istom Savetu Bezbednosti a to je rezolucija priznaje Jerusalima za glavni grad.

  Juce je Kosovu priznati kao država od strane Srbije de Jure a za godinu dana kako je ovim sporazumom i istaknuto Kosovo može zatražiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i to bi znacilo i de fakto priznanje.

  Medjunarodno javno pravo kaže da Predsednik republike,Predsednik vlade i Ministar inostranih poslova mogu bez ičije saglasnosti potpisati neki Medjunarodni sporazum i da taj sporazum vise niko ne može opozvati ni u skupštini ni nigdje drugo, a da je on pravno obavezezujuci za tu državu.

  KOSOVO JE OD JUCE NEZAVISNO,SRBIJA JE PRIZNALA NEZAVISNOST,SAMO STO TO STUPA NA SNAGU ZA GODINU DANA KAKO PIŠE U VASINGTONSKOM SPORAZIMU.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.