Обара шећер невероватном брзином: Ова биљка је спас за дијабетичаре!

0

Shutterstock

Познатија под називом слатки кромпир, чичока се углавном користи код људи оболелих од шећерне болести.

Посебно је познат по томе што не садржи скроб, него полисахарид инулин, због чега чичоку у исхрани посебно често користе дијабетичари.

Ова биљка је препознатљива по високој стабљици и великим жутим цветовима. Долази из Северне Америке али је све више раширена по читавом свету.




Преживеће сушу, али и веома ниске температуре и до -30 степени. Воли влагу, али се не препоручује да се сади на тлу на којем је претходно растао или још расте сунцокрет. Може се садити у касну јесен или почетком пролећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чичока има јако ниску калоријску вредност и многе нутријенте. Тако се у њој налазе калијум, фосфор, калцијум, гвожђе и магнезијум. Уз то садржи и витамине А, Б, Ц и Д, као и есенцијалне аминокиселине. Најважнији састојак је ипак инулин. Из тог разлога је чичока идеална храна за дијабетичаре јер се чак користи и за индустријску екстракцију инулина, полисахарида који не даје глукозу већ фруктозу.

Инулин је пробиотик, што значи да ће стимулисати развој корисних бактерија у цревима, а оне имају неколико позитивних деловања на наше здравље. Чичока је уједно добра и за особе које пате или су изложене ризику од кардиоваскуларних болести јер доприноси генералном смањивању лошег холестерола. Уједно јача крв и помаже код анемије и осталих болести крви и крвних судова.




Остала лековита својства чичоке:

Јача имунитет и читави обрамбени систем тела
Помаже у јачању либида
Повећава плодност
Смањује ризик од стерилитета
Подстиче потенцију
Има антибактеријско и антиоксидативно деловање
Може да се користи као природни диуретик
Одлична је за превенцију алергија
Помаже јачању костију у случају остеопорозе
Регулише крвни притисак

Прочитајте још:  Др Бакди: Вакцине изрокују угрушке у крви! Др Ашик: Пробијају ДНК и изазивају рак!

Kако се једе чичока

За разлику од кромпира, чичока може да се једе потпуно сирова. Тачније, није је потребно термички обрађивати, а уколико то не радите, добићете више њених нутритивних вредности. У сировом облику од чичоке можете да правите салате, а ако је скувате, то може бити као супа, прилог, вариво.



Net.hr

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *