Стручњаци: Овај напитак смањује ризик од развоја цирозе јетре изазване алкохолом

0
Depositphotos/ glazeimage

Познато је да превише кофеина може изазвати несаницу, немир и убрзани рад срца, али у већини случајева кафа је добра за здравље.

Љубитељи кафе тако имају мањи ризик од развоја цирозе јетре изазване алкохолом, која сваке године убије 300 хиљада људи широм света.

Ово су резултати студије „ланкмарка“ коју је провео Институт за стогодишњицу Универзитета у Сиднеју, преноси Kликс.
Циљ студије био је идентификовати ризике повезане с цирозом код оних који пију тешка алкохолна пића и стећи увид у начине који помажу у превенцији или смањењу цирозе код људи чије их алкохолно пиће доводи у ризик.

Аутор студије, доктор Џон Витфилд рекао је да је студија открила да се повећани ризик од развоја алкохолне цирозе може наследити, посебно од очева.
„Наше истраживање показало је да је ризик од цирозе значајно повећан код појединаца ако је отац хронично узимао алкохол и умро од болести јетре. Такође смо открили да је код људи који су конзумирали кафу била мања вероватноћа да ће развити цирозу, док је пијење чаја само незнатно смањилло ризик“, додао је.

Једна шољица кафе дневно смањује тај ризик за 22 одсто, две за 43 одсто, три за 57 одсто, а четири за чак 65 одсто.

Тимоти Морган, виши аутор студије, приметио је да су гојазност и дијабетес повезани с повећаним ризиком од цирозе.

„Мере попут одржавања здраве телесне тежине, интензивног лечења дијабетеса или стања пре дијабетеса и конзумирање кафе могу бити корисне интервенције у начину живота како би се смањио ризик од цирозе“, поручују стручњаци.Клик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.