Поднета кривична пријава против Ђукановића

0
Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Правни заступник Душка Кнежевића, председника „Атлас групе“ поднео је кривичну пријаву против председника Црне Горе Мила Ђукановића, оптужујући га да је починио кривично дело – позивање на насилну промену уставног уређења.

У саопштењу адвоката Здравка Ђукановића, пише да је пријављени председник државе, у више наврата позивао да се силом промене резултати парламентарних избора, иако је, наводи се, декларативно признао пораз ДПС-а на изборима, преносе црногорске „Вијести“.

– Тако што ће се угрожавањем уставног уређења силом онемогућити, политичке партије које су обезбедиле парламентарну већину на парламентарним изборима и то коалиције За будућност Црне Горе, Мир је наша нација, Црно на бело, да у складу са законом и изборним резултатима формирају власт и то тако што је на састанку највиших функционера ДПС-а Црне Горе, којим је пријављени председавао, а који је одржан 1. септембра 2020. године, направио тактику покушаја дестабилизације политичке ситуације у Црној Гори и иницирао доношење закључака који су на састанку усвојени – наводи се у саопштењу.
Београдски адвокат побројао је наводне закључке са тог састанка, рекавши да су планирали изазивање што више инцидената, уз коришћење обележја Србије, те коришћење четничких и руских застава, посебно провоцирање мањина, Албанаца, Бошњака и Хрвата, невладиних и грађанских активиста…

– Ширење панике међу члановима ДПС-а вестима о реваншизму и отказима, како би се избегли такозвани „прелетачи“, о свим инцидентима обавештавати канцеларију ЕУ у Подгорици, односно амбасадоре Квинте, пожељно је слати што више фотографија и видео-снимака, где се виде руска и српска обележја као и примери деструкције европских, евроатлантских симбола, као и симбола суседних држава Хрватске, Албаније“ -наводи се у закључцима које је побројао адвокат.
Мило Ђукановић је, пише у саопштењу, након завршетка тог састанка – у више наврата, преко за то задужених чланова ДПС-а, а путем друштвених мрежа, позвао чланство ДПС-а на скуп заказан за 6. септембар у Подгорици: Са очигледном намером да се он претвори у насилне протесте, а који скуп је заказан под слоганом: „Ако треба да гори Подгорица, има да гори! Ако треба да се руши Подгорица, има да се руши, али Срби нам судбине неће кројити, сви у Подгорицу бунт је спреман, Црногорци наши преци су ратовали са много мањом бројном снагом наспрам противника, па су добијали, 6. септембра сви у Подгорицу, Црна Гора те зове немаш изговор““.

– Захтевамо да Управа полиције, употребом специјалних истражних метода, утврди идентитет лица које су преко друштвених мрежа и непосредно на терену или на други начин учествовала у спровођењу закључака, у актима насиља, односно да се утврди идентитет лица која су поступала по закључцима са састанка ДПС којим је председавао Мило Ђукановић од 1. септембра 2020. године, те да се у случају утврђивања кривичне одговорности покрене поступак и против тих лица, а све ради утврђивања свих битних околности које су од значаја за описано кривично дело. Очекујемо да се у складу са законом спроведе кривични поступак против председника Црне Горе Мила Ђукановића – пише у саопштењу адвоката Здравка Ђукановића.Вијести

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.