БЕРЛИН ИЗНЕО УЛТИМАТУМ ЛУКАШЕНКУ: А шта ако га не испуни?

0
александар лукашенко

Александар Лукашенко

Шеф немачке дипломатије Хаико Мас, у интервјуу за таблоид Билд, запретио је Минску „даљим санкцијама“ ако председник Белорусије Александар Лукашенко „не испуни“ захтеве Европске уније.

„Као Европска унија, ми не признајемо изборе (за председника Белорусије) и одлучили смо се за санкције, које се сада спроводе. Ако Лукашенко не реагује, уследиће даље санкције “, рекао је Мас.

Према речима министра, Лукашенко би требало да „буде спреман за дијалог“.

„Захтевам од Лукашенка да преговара са опозицијом како би се могли одржати нови избори“, рекао је шеф немачког Министарства спољних послова.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је ЕУ саопштила да председничке изборе одржане у Белорусији не сматра поштеним и коректним, а такође је одбила да призна њихове резултате. Поред тога, лидери ЕУ сложили су се да Белорусији уведу појединачне санкције због употребе насиља над демонстрантима и, према наводима Европске уније, изборне преваре.

Масовни опозициони протести започели су широм Белорусије 9. августа, после председничких избора, на којима је Лукашенко победио. Према ЦИК-у, он је добио 80,1% гласова.




Првих дана акције су сузбијале снаге безбедности, а против демонстраната који се нису слагали са резултатима користили су сузавац, водене топове и гумене метке. Тада су агенције за спровођење закона зауставиле растурање скупова и употребу силе.

Према званичним подацима, првих дана било је приведено преко 6,7 хиљада људи. Како је известило Министарство унутрашњих послова републике, током нереда повређено је стотине људи, укључујући преко 130 полицајаца.

Власти су пријавиле смрт тројице демонстраната. Званичник УН-а рекао је да је белоруско Министарство унутрашњих послова потврдило смрт четири особе као резултат повреда задобијених на протестима. Међутим, Министарство унутрашњих послова земље рекло је да нису потврдили такве информације.

Прочитајте још:  Још једно мрачно поглавље Католичке цркве: Шта је открила истрага о смрти 9.000 деце у домовима



Pravda

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *