Бивши шеф Светске банке упозорава: Свет би поново могао да изгледа као 1900.

0

Роберт Зелик (Фото EPA/Ulises Ruiz Basurto)

Бивши председник Светске банке Роберт Зелик упозорио је да би свет поново могао да изгледа као 1900. године уколико државе не буду радиле заједно на решавању актуелне кризе изазване пандемијом коронавируса.

Зелик, који се сада бави консултантским послом, био је својевремено директор банке Голдман Сакс и заменик америчког државног секретара, а саветовао је шест америчких председника, између осталих, Џорџа Буша старијег и Џорџа Буша млађег. Према његовом мишљењу, преноси Би-Би-Си, једини начин да се светска привреда избори са рецесијом јесте међудржавна сарадња, док би напетост између Кине и Америке могла додатно да погорша ситуацију.

Уколико се земље буду удаљавале од глобализације и следиле националне интересе, свет би, наводи, више могао да личи на стање из 1900. године.

Зелик је руководио Светском банком од 2007. до 2012. године, у време глобалне финансијске кризе, о чему каже: „Криза 2008. и 2009. била је врло озбиљан догађај, али имали смо сарадњу групе Г20 и централних банака. Председници Џорџ Буш и Барак Обама били су део међународних напора заједно с тадашњим британским премијером Гордоном Брауном. Чак је и Кина тада сарађивала на разне начине. Данас немамо тај осећај сарадње”. Он је позвао САД да сарађују с Кином у проналажењу решења за пандемију уместо да је оптужују за пандемију.

Политика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *