Палестина упозорила Србију да ће прекинути све дипломатске односе са нама!

0

EPA-EFE / natanaelginting

Палестина упозорила да ће Палестинска управа прекинути дипломатске односе са сваком земљом која премести или отвори амбасаду у Јерусалим.

Генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Саеб Ерекат који је био главни мировни преговарач с Израелом је то објавио на Твитеру.

“Апелујемо на све државе да поштују међународно право, укључујући резолуције Савета безбедности УН 478 и 2334. Kршење међународног права је знак слабости, не снаге”, написао је он.



Председник САД Доналд Трамп је у петак најавио да ће Србија преместити своју амбасаду у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, а да су се Kосово и Израел договорили да успоставе односе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У другом твиту на арапском језику Ерекат је критиковао арапске и муслиманске земље што нису извршиле притисак на Трампову администрацију због тога и навео да Трамп наговара афричку земљу Малави да такође премести амбасаду у Јерусалим.

САД су своју амбасаду преселиле у Јерусалим у мају 2018, пошто је Трамп у децембру претходне године признао Јерусалим као главни град Израела.



Већина земља у свету одбија да то учини. Само САД и Гватемала имају амбасаде у Јерусалиму.

Израел је освојио источни Јерусалим у рату 1967. године, када је освојена Западна обала и појас Газе.

Палестинци планирају да на тим територијама оснују своју независну државу.

Арапски медији су објавили да се Ерекат договора са неколико арапских земаља да се спречи даља нормализација односа с Израелом после недавног успостављања дипломатских односа између јеврејске државе и уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Ерекат је нагласио да би арапске земље ваљало да се придржавају Арапске мировне инцијативе из 2002. године којом се предвиђа нормализација односа с Израелом само ако се повуче са свих арапских територија.

Прочитајте још:  Срушила цркву сад се бори за живот: "Нана" Фата поново у болници



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *