МИНИСТАР KУЛТУРЕ ОЈАДИО БУЏЕТ: Владан Вукосављевић усред пандемије спискао 37 милиона на скупове и семинаре

0

37.000.000,00 SA PDV-OMFOTO: PRINTSCREEN

Министарство културе и информисања 19. јуна доделило вишемилионски уговор једној фирми за смештај у хотелима, исхрану, превоз и промоције, иако су сви догађаји потпуно редуковани због епидемије коронавируса

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, једна од најслабијих карика у актуелној влади, који се по свој прилици неће наћи у наредној, пред крај мандата је ушио самог себе – одобрио је трошак од чак 37 милиона динара из државне касе! Усред пандемије коронавируса он је доделио једној приватној фирми вишемилионски уговор, и то за одржавање конференција, семинара и стручних догађаја (?!).

Наиме, иако су сви јавни скупови увелико били забрањени и одложени на неодређено због пандемије ковида 19, Вукосављевић је 19. јуна доделио уговор вредан 37 милиона динара за организовање конференција, стручних скупова и семинара компанији „Мирос д. о. о.“ из Београда. Уговором се, између осталог, тражи смештај и исхрана у хотелима, као и регистрација учесника конференција и семинара, затим обезбеђење превоза, промотивне активности за догађаје који се организују, опремање конференцијског простора… И све то у тренутку док важе рестриктивне мере кретања и окупљања грађана због заустављања ширења коронавируса.




Набацивање посла

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, у тренутку расписивања ове јавне набавке и доделе уговора увелико се знало да Вукосављевић највероватније неће наставити да води ресор у коме још увек седи.

Адвокат Иван Нинић сматра да је највероватније овде реч о извлачењу новца из државног буџета, управо зато јер Вукосављевић зна да ускоро неће бити у прилици то да ради.

– То време када је Вукосављевић доделио уговор поклапа се с најавама да неће остати на челу ресора који води. Такође, морао је да зна да је увелико дошло до редуковања рада свих ресора, поготово кад је реч о организовању таквих догађаја. Та набавка је сама по себи несврсисходна у условима пандемије који су увелико били на снази. Поставља се зато питање да ли је у питању набацивање посла пријатељима. Наиме, у питању је класичан модус операнди пражњења државне касе пред крај мандата и напуштања државне фотеље – каже Нинић за наш лист.

Прочитајте још:  Руски војни лекари почели са пријемом пацијената у Београду




Споран садржај

Драган Добрашиновић, председник Kоалиције за надзор јавних финансија, за Kурир каже да по њему није питање да ли ће Вукосављевић остати на челу Министарства културе или не, јер се уговор склапа са министарством, а не с њим лично.

– И то што је закључен у време актуелне ситуације изазване коронавирусом такође није спорно јер живот тече даље и догађаји се организују и даље иако уз одређена ограничења. Но, јесте питање и може бити спорно да ли је садржај тражене услуге морао бити такав, јер верујем да је део тражених услуга сигурно могло да преузме само министарство на себе јер имају довољно људи. Једноставно, зашто би се део државних средстава одливао у приватне фирме ако не мора – истиче Добрашиновић за наш лист.

МИНИСТАРСТВО СЕ ПРАВДА

Није била ни техничка влада ни ванредно стање

У Министарству културе кажу да у тренутку закључивања уговора Влада није била у техничком мандату, у коме је од 3. августа. Додају да су основ за закључивање уговора о овој набавци потребе организационих јединица министарства исказане у плану јавних набавки, као услова за покретање самог поступка јавне набавке.




– У тренутку потписивања уговора није било на снази ванредно стање, нити је постојала било каква процена у вези са погоршавањем епидемиолошке ситуације, па самим тим ни било каква препорука да министарства не расписују јавне набавке за поменуте услуге, а што је битно ако се има у виду да се поменута јавна набавка закључује за период од годину дана и да се односи и на активности које се могу догодити у наредној години – кажу за Kурир.

Прочитајте још:  Косово очекује "нове провокације" од Србије

Истичу да се вредност набавке односи на „резервисана“, односно средства обезбеђена финансијским планом, што, додају, не значи и да ће сав износ бити утрошен у уговореном периоду.

– Сва средства која не буду утрошена у периоду који је назначен биће враћена у буџет, као што је иначе пракса. Могуће је да од ове суме буде потрошен само мањи део или чак теоретски ништа – закључили су.



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *