Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

1

Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене рада за 2021. годину јер су сви остали при својим ранијим ставовима, рекао је економски саветник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Зоран Ристић. Из Савеза самосталних синдиката Србије сматрају да је „Влада остала при оријентацији да Србија остане земља јефтине радне снаге“.

Он је после састанка на којем је покушано да се нађе компромисно решење, агенцији Бета рекао да су представници Владе из Министарства финансија задржали ранији предлог да минимална цена рада буде повећана од четири до шест одсто.
“Послодавци су пристали да се минимална цена рада повећа за десет одсто, уз услов да се неопорезиви део зараде са 16.000 динара повећа на 19.000 динара”, рекао је Ристић.

Додао је да су синдикати такође задржали став да минимална месечна зарада мора да буде довољна за минималну корпу намирница која кошта 37.500 динара, а што је повећање од око 25 одсто, јер је минимална зарада сада око 30.000 динара.

“Синдикати сматрају да ће се тако тврдим ставом представника Владе Србије, упркос договору од пре две године да се минималац наредне године, за коју се сада утврђује, изједначи са вредношћу минималне потрошачке корпе, појачати одлив квалитетне радне снаге”, рекао је Ристић.
Истакао је да синдикати, “УГС” Независност” и Савез самосталних синдиката Србије (СССС), сматрају да је “Влада Србије остала при орјентацији да Србија остане земља јефтине радне снаге”.

Ристић је рекао да је за 14. септембар заказана седница Социјално-економског савета и да на њој највероватније неће бити нађено компромисно решење за повећање минималца, јер су ставови јако супростављени.

Према Закону о раду уколико послодавци, синдикати и Влада Србије не постигну договор до 15. септембра за наредну годину, одлуку о минималаној цени рада доноси Влада.Бета

1 Коментар

  1. У многим градовима где странци отворе фирме, представници локалне самоуправе их опомињу да смањују плате да не кваре „хармоничну“ слику плата у окружењу а и да би се властодршци „уталили“ на основу „корисног“ савета.
    На пример где Кинези управљају челичанама у ЕУ ( 1200е ) нигде нису толико мале плате као у Србији, свуда су политичари корумпирани али у Србији незајажљиви.
    Зато Србија увози лук и пасуљ зајмљеним зеленашким парама, храни децу па их извози на међународну пијацу као једини артикал у време беле куге, врло мудро и прагматично са толико дипломаца, економиста, доктора наука, „менаџмента“ …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.