Како је пандемија променила потрошачке навике

0

(Фото EPA-EFE/Antonio Bat)

Све што је до сада било познато у потрошачкој економији од почетка пандемије променило се до непрепознатљивости. Агенција Ројтерс на примеру стотинак производа испитала који артикли су били најпородаванији пре здравствене кризе и шта се у међувремену догодило.

Суштина је да су се приоритети купаца изменили у свим робним групама – од одеће до хране, што је компанијама омогућило да у ходу коригују цене.




– Ово је другачије од свега што су Американци искусили. Све што смо знали о понуди и тражњи, можемо да заборавимо јер се понашање купаца потпуно променили – изјавио је Пјотр Дворжа, предавач на Универзитету у Илиноју. Сви трендови могу се приписати раду од куће.

Истраживање је показало да амерички потрошачи, у односу на прошлу годину, више троше на инстант кафу ( осам одсто), јаја, сир и шунку ( пет одсто). Истраживачи подсећају да су раније десетине милиона Американаца куповали кафу на путу до посла, али да се сада произвођачи преорјентишу на мала паковања за припрему код куће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Троше и мање горива јер не иду на посао, не путују као некада и не излазе у провод. Уз државну помоћ и мање издатака већина грађана, па чак и незапослени успели су да уштеде. Сада чак могу да купе и неке скупље брендиране производе. Раст продаје забележио је „Најк”, произвођачи одеће за спорт и рекреацију, па чак и Луј Витон са својим торбицама од 1.500 долара. Зато је пала потражња за женским „Барбери” мантилима чак и у време највећих снижења, а у односу на исти период прошле године продаја је смањена за 15 процената.

Прочитајте још:  Проф Миодраг Зец: Долазе вунена времена (Видео)

Струњаци су судржани у коментарима а нико заправо не зна када ће се понашање потрошача вратити у нормалу, пише Ројтерс. Ипак, произвођачи верују да је све привремено и даље не мењају трајно пословну политику. Разлог је, сматрају економски стручњаци, то што они избегавају веће инвестиције јер није познато како ће се ова ситуација одвијати. Посебно што је владина помоћ везана за ковид 19 истекла крајем јула, док је 30 милиона Американаца остало без посла и помоћи од 600 долара месечно.

– Понашање купаца могло би такође да уђе у рецесију. Треба враћати кредите, исплаћивати картице и хипотеке. А то значи устезање од куповине – кажу аналитичари и додају да би прича о скупим брендовима могла да буде заборављена.




У Европи је ситуација нешто другачија, а понашање купаца рационалније. Појавило се више различитих трендова у зависности који ниво затварања су државе спроводиле. По истраживању „Европских трендова хране и пића за 2020. годину”, Европљани су штитили и ум и тело. Куповали су и производе за јачање имунитета, здраву храну и удобну одећу. Још у прошлој години, истиче се, сектор здраве хране имао је раст од 30 одсто. Други тренд који је вероватно и највише променио потрошачке навике јесте то што више од 50 одсто Европљана сада кува код куће. Упоредо са тим изгледа да расте и потрошња алкохола, чак 12 одсто испитаника рекло је да више пије код куће. Истраживање „Монделеза” показало је и да 70 одсто одраслих сада више посеже за грицкалицама него за класичним оброцима.

Интересантно је да многи сада обраћају више пажње каквог је квалитета храна и спремни су да више сазнају порекло намирница које купују и коначно су почели детаљније да читају декларације. У Европи је, интересантно, последњих недеља повећана продаја биљних производа и опрезност према месу и прерађевинама. У Британији је забележен пад продаје месних прерађевина за 41 одсто. Код половине потрошача изненада је порасла свест о одрживој производњи и заштити планете, а верује се да ће такав став тек постати доминантан по завршетку епидемије.

Прочитајте још:  Савић: Стране фирме неће отићи из Србије због јефтиних енергената

Наравно, ту је и глобални раст интернет трговине. Дигиталну технологију прихватили су сви сектори друштва, од обичне комуникације до наручивања хране. Продавци се окрећу друштвеним мрежама и кувању уживо, деле се рецепти а произвођачи чак виртуелно развијају нове брендове пред очима купаца.



Ј. Антељ – И. Албуновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *