Особе које чврсто стоје на својим ногама, НИKАДА НЕ РАДЕ ОВЕ ЧЕТИРИ СТВАРИ!

0

foto: Depositphotos/Goodluz

Уместо да вас страх од неуспеха баца у стање панике и бриге, а негативни коментари доводе до несигурности и сумње у себе, окрените се другачијем приступу, јер, ви нисте само пиун у сопственом животу, већ креатор и творац.

Ако желите да постанете емоционално отпорнији и да чврсто стојите на својим ногама, научите да препознате ове навике у свом животу и радите на њиховом уклањању.

1. Преиспитивање након сваке грешке

Грешке су нормална ствар. Чине нас јачим и уче нас вредним лекцијама. Зато је потпуно бескорисно да сами себе “млатите” док сте, како мислите, на дну. Нити ћете изменити ишта, нити ћете се осећати боље.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поређење себе са неким другим, такође неће донети ништа добро. Што имамо лошије мишљење о себи, дугорочно гледано, теже ће бити да се вратимо на добар пут, побољшамо своје понашање и оправдамо свој потенцијал у било којој ситуацији – од посла, па до брака.

Па зашто онда то радимо?

Стручњаци кажу да је самокритика, често несвесни покушај да се мотивишемо, да радимо боље. Такође, велики број људи кроз живот иде са мишљу да је потребно да будемо престроги према себи да бисмо успели. Најуспешнији људи су постали такви упркос својој самокритичности, а не због ње.

Самокритичност је потпуно контрапродуктивна. Наравно, битно је да будемо свесни својих грешака и да се трудимо да их исправимо. Да бисмо постали емотивно отпорнији потребно је да пустимо све те негативне разговоре самих са собом, самоосуђивање, перфекционизам и неразумно високе стандарде.

Прочитајте још:  Заборавите одласке на скупе третмане – маска од меда ЧИНИ ЧУДА!

2. Ствари схватате сувише лично

Иако већина нас, дубоко у себи зна, да када нас људи критикују, у великом броју случајева, то заиста није ништа лично, ипак, неминовно је да нас преплави осећај несигурности, па чак и беса и незадовољства.

Истина је да то што нас је неко искритиковао, не значи да смо да смо ужасна, неподобна особа, али, у том моменту, неретко то заборавимо те се осетимо осрамоћено али и узнемирено.




Емоционално отпорни људи, знају да је најважнији начин на који разговарају сами са собом о ономе што други људи кажу – прича коју сами себи причају. Ако желите да престанете да ствари схватате тако лично и претерано реагујете на критике, морате променити своју причу о томе шта критика значи. Иако се осец́ате као лик у лошој причи, сетите се да сте и ви аутор те приче. Промените своју причу и промениц́ете како се осец́ате.

3. Бежите од емоција

Велики број људи сматра да је лоше бити емотиван. Али, ако ставите прст на врућ тигањ, да ли ће вас заболети прст? Хоће. На тај начин, тело сигнализира да нешто није у реду. Потпуно је иста ствар и са емоцијама.

И, иако сматрате да анксиозност, фрустрација, па чак и туговање, нису добри, заправо су начин да нам тело и ум кажу да нису океј. Наша највећа грешка је што сматрамо да је нешто лоше, само зато што чини да се осећамо лоше.




4. Превише верујете емоцијама

Психолози широм света ће вам рећи да не би требало да се ослањате на своје емоције. Само зато што некога волите, не значи да вас не може повредити.

Прочитајте још:  Да вам кућа увек пријатно мирише: У посуду ставите два састојка - Природно и ефикасно

Са друге стране, емоције често могу бити од велике помоц́и: страх је често показатељ опасности и може вам помоц́и да будете сигурни, кривица указује да сте учинили нешто погрешно и може вам помоц́и да се сетите, да следец́и пут будете боље, док бес говори када је нешто неправедно и мотивише нас да то исправимо.



Извор: Објектив.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *