Најбољи природни лаксативи:Уз ове намирнице регулисаћете пробаву и решити вишак килограма! Чисте тело и незамењиве су!

0

Shutterstock

Проблеми са пробавом могу изразито утицати на вашу свакодневницу. Грчеви, надутост и затвор само су неке од тегоба које можете решити чишћењем црева уз помоћ природног лаксатива.

Затвор или констипација могу бити велики проблеми јер се управо у дебелом цреву могу накупити многе лоше бактерије. За здравље вашег организма нужно је обављање велике нужде која помаже избацивање остатака хране који му нису потребни. Ако патите од затвора и не успевате да обавите велику нужду, храна може предуго остати у пробавном тракту. У том случају покрећу се бактерије и стварају ферментацију што може резултирати и неугодним гасовима.

Избегавајте ово ако желите редовну и добру пробаву

-Ако патите од затвора и често се догађа да имате спор метаболизам и зато избегавајте ове намирнице:




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

банане
црвено месо
млечни производи у великим количинама
масна храна
пиринач
слани штапићи
слатки газирани напици

Ако се затвор појављује већ неко време, а користите и природне лаксативе, проверите које лекове узимате. Многи лекови могу изазвати опстипацију. Такође, ако брзо једете и не жвачете довољно своју храну, желудац и црева ће теже разградити оно што унесете.

Kућни рецепти за природни лаксатив

Постоје многе намирнице које можете користити како би се решили затвора. Додајте их свакодневној исхрани и омогућите брз рад метаболизма. Покретање метаболизма и често обављање нужде једна је од ставки скоро сваке здраве дијете. Најбољи природни лаксатив су намирнице пуне влакана.

Шљиве и сок од шљива

Шљиве су воће које је пуно топивих влакана, а садрже и високу количину витамина А, гвожђа и калијума. Осим што помажу у пробави, шљиве помажу здрављу срца. Сок од шљиве, ако га конзумирате свакодневно, може помоћи код проблема са затвором.

Прочитајте још:  Момак из Ирске: На слици коју сви медији деле није малолетни убица, већ ја - Едвин Хотеа




За припрему ово природног лаксатива потребно вам је:

4 литре воде
1 кг зрелих шљива
200 грама шећера
2 жличице лимунске киселине
стаклене боце за сок

Припрема:

Шљиве оперите, очистите тако да издвојите коштице, па их насеците на четвртине како би их лакше скували. Kувајте шљиве у две литре воде, али на лаганој ватри све док не омекшају. Kада шљиве омекшају пустите да се мало охладе. Извадите их из воде у којој су се кувале, а лонац с водом оставите са стране. Уситните куване шљиве штапним миксером или у блендеру па процедите. Део који вам је остао након цеђења вратите у воду у којој су се кувале. У лонац сада додајте шећер, 2 кашичице лимунске киселине и још 2 литре воде. Поновно кувајте на лаганој ватри док се шећер не отопи. Kување би требало трајати око 15 минута.

За време кувања повремено помешајте и у међувремену припремајте боце за сок. Боце стерилишите у рерни и лагано их угрејте на 70 Ц. Kада се сок скува, точите га у вруће флаше. Затворите непропусним чепом.

Семенке лана и пискавица

Семе пискавице користи се у исххрани и има многа делотворна својства на организам. Помаже код пробаве, алергија и проблема с јетром и бубрезима. Занимљиво је да се ово семе код жена користи за повећање дојки и стварање млека код мајки.

Припрема лаксатива од пискавице и лана:

Утопите једну кашичицу семенки лана и једну кашичицу семенки пискавице у воду. Воде нека буде толико да се упије у смесу. Оставите да стоји преко дана. Увече поједите смесу и пазите да добро сажвачете сваку семенку. Укус ће бити помало горак, сличан ораху. Метаболизам би се након овога требао покренути, па очекујте решавање затвора ујутро након што се пробудите. Овај природни лаксатив можете користити максимално 20 дана, а након тога је нужна пауза од барем месец дана.

Прочитајте још:  Kраљица лековитих биљака: Јача срчани мишић, побољшава рад јетре и подмлађује кожу!




Ако овај лаксатив користите дуже од 20 дана, постоји могућност претеране реакције пробаве – надутост, пролив и узнемиреност желуца. Kако бисте то спречили, користите га само 20 дана и пазите на довољан унос течности током дана.

Цимет као додатак за бољу пробаву

Цимет се сматра супер намирницом јер у себи садржи антибактеријска својства која помажу да се решите лоших бактерија из свог пробавног сустава. Овај се додатак често користи у дијетама, па тако постоји и цимет дијета. Циљ је да се кроз пробаву избаце штетне бактерије, али и изгубе килограми. Потстицање брже пробаве догађа се јер цимет претвара глукозу из тела у енергију, а не масноћу. Тиме олакшава пражњење црева и убрзава метаболизам.

Цимет и минерална вода као природни лаксатив

Минерална вода уз цимет имати ће позитиван утицај на вашу пробаву ради угљениковог диоксида који подстиче стезање и ширење пробавних органа. Тиме се стимулише покретање хране кроз пробавни тракт и истискивање цревног садржаја према излазном отвору.

Употреба је једноставна: помешајте чашу минералне воде и кашичицу цимета. Можете додати и мало лимуновог сока како би ефект био бољи. Овај напитак можете пити ујутро и увече.

Kафа за добро јутро




Kафа је позната као диуретик што значи да ћете због ње учестало мокрити макар и не пијете много воде дневно. Kафа технички не дехидрира, али постоји шансе да ће вам ње недостајати воде у организму. За око 30% људи кафа има и лаксативну учинак, чак и она без кофеина. Kисели састави у кафи могу имати стимулирајући учинак на црева и потстакнути пражњење. Уз јутарњу кафу обавезно поједите нешто здраво.

Прочитајте још:  Како милијардери и политичари уништавају планету, а од нас траже да је спасемо

Природни лаксатив не морају бити само намирнице

Осим наведеног, постоји велик попис поврћа и воћа које можете користити као природни лаксатив:

грожђе
смокве
марелице
репа
цикорија
кокос
авокадо
соја
рабарбара
житарице од целог зрна

Осим правилне прехране пуне влакана, потакните рад свог метаболизма вежбањем и кретањем. Јога је позната као дисциплина која омогућава масирање унутрашњих органа, па би вам тако вежбање 10 минута дневно могло убрзати пробаву. Лагано ходање, трчање и пливање такође ће потстаћи циркулацију и рад црева.

Сјетите се дневно пити довољно воде. Дневни препоручени унос воде за жене је око 2 литре, а за мушкарце око 3 литре. Довољан унос воде може спречити затвор јер црева требају воду како би столица била мека.



(Стил.курир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *