Грађани Бора се гуше, концентрација штетних супстанци стотинама пута већа од дозвољене

0

(Фото: David Ramos/Staff/Getty images/Ilustracija)

Сумпор-диоксид, никл, олово, арсен, живу грађани Бора свакодневно удишу у количинама изнад дозвољеног. То је последица рада топионце и фабрике сумпорне киселине, закључак је студије Агенције за заштиту животне средине за 2018. и 2019. годину.

Агенција за заштиту животне средине регистровала је прекорачење концентрације сумпор-диоксида на сва четири мерна места у граду. Највеће загађење бележи се на мерном месту “Градски парк”.




Грађани кажу да Бор јесте загађен град, и то веома загађен, и људи се гуше у Бору и преко дана и некако, али увече кад пусте неки смрад, не дао ти бог.

И у Борском удружењу грађана “Избор постоји”, указују да је ниво честица у ваздуху много изнад дозвољененог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми прелазимо по десет пута границе сумпордиоксида, прелазимо по двеста пута границе Арсена, то је нешто што је невероватно за било који град у Европи. Ја се надам да ће то моћи и овде да буде решено”, каже Ирена Живковић – удружење грађана “Избор постоји”.




У пилот-студији Агенције за заштиту животне средине наводи се да је у граду Бору повећана опасност од оболевања и смртности код оба пола.

“Сваке године откријемо око 70 новооболелих од атме и Хаугетеа, и то је само додатни број, на број претходно дијагностикованих пацијената. Што се тиче карцинома плућа, сваке године имамо од 30 до 40 новооболелих”, каже Нела Митић, начелник грудног одељења Борске болнице.

Проблем загађења ваздуха Бору присутан је више деценија, а Борани се надају да би Студија Агенције за заштиту животне средине могла да убрза његово решавање.

Прочитајте још:  Кинези започели радове на отварању новог рудника бакра и злата код Бора, мештани не дозвољавају



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *