Путин је 2 дана пред напад 11. септембра позвао Буша и рекао му да се чува

1
(Фото: kremlin.ru/ Правда)

Око терористичких напада на њујоршке куле близнакиње до данашњег дана колају бројне теорије завере. Оне махом говоре о томе да су Американци знали шта им се спрема, али да су све најаве терористичког напада игнорисали.

Сада се појавила нова, а у њу је уплетен главом и брадом руски председник Владимир Путин. С обзиром да се ближи годишњица трагедије не чуди тренутак објаве.

Дакле, Путин је, наводно, два дана пре напада назвао тадашњег председника САД-а Џорџа Буша (млађег) и рекао му да су његови извори сазнали да се нешто опасно спрема. Написао је то у својој књизи бивши аналитичар ЦИА-е Џорж Биби, преносе углавном руски медији који тврде да је Путин упозорио како је „руска обавештајна служба открила симптоме предстојеће терористичке кампање“, „нечега што се одавно спрема“ и „потиче из Авганистана“.
Да су Руси упозоравали Американце није нова вест, њихови обавештајци су после напада рекли да су имали сазнања о плановима Ал-Каиде, но ово је прва вест да је и Путин лично био укључен у читаву причу. Вести наводе и то да извор Џорж Биби није било ко, већ да се ради о човеку који је био главни аналитичар ЦИА за Русију, а био је и саветник америчког потпредседника Дика Чејна за Русију, Евроазију и обавештајна питања.

Логично је и одакле Русији потенцијална сазнања. У Авганистану су ратовали и од тада то подручје стално држе на оку. Но, расправља се сад и зашто је ова информација игнорисана. Као један од кључних разлога цитира се теза бивше државне секретарке САД-а Кондолизе Рајс објављен у њеним мемоарима, у којима је признала да су одбачена сва руска упозорења.

Госпођа Рајс је у мемоарима написала да им је било сумњиво што Руси говоре о екстремистима које у Пакистану финансира Саудијска Арабија. Сматрали су како су Руси огорчени на Пакистан (који је амерички савезник) због њихове подршке авганистанским муџахединима за време совјетске интервенције у Авганистану те да је то био главни мотив њихових упозорења.Блиц

1 Коментар

  1. Блицераши“ПОПУШИТЕ РУСКОМ МЕДИ СУПАВАЦ“….!!!

    РУСИ СУ ОДМАХ РЕКЛИ ДА JЕ У ИГРИ БИО“КОНТРОЛИСАНИ ЕКСПЛОЗИВ“….АМИН.!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.