Шведска надомак победе над короном: Без карантина и обавезних маски

0
Коронавирус (Фото: Риа)

Најмањи удео позитивних у рекордном броју тестираних особа од почетка пандемије забележен је у Шведској прошле седмице, када је коронавирус потврђен код само 1,2 посто тестираних, објавио је у уторак шведски завод за јавно здравство, док у другим земљама широм Европе расте број дневно заражених.

Шведска није увела карантин, већ се фокусирала на личну одговорност грађана, физички размак и појачану хигијену као средства за успоравање пандемије, уместо покушаја елиминисања вируса.

Испрва је стратегија оштро критикована због компаративно већег броја умрлих пролетос, али у последње време званичници WХО-а хвале шведску стратегију као одржив модел.
“Циљ нашег приступа је да сами људи схвате потребу придржавања препорука и смерница које су на снази”, казао је на конференцији за новинаре Јохан Kарлсон, директор шведске агенције за јавно здравство.

Док бројне земље мењају правила и рестрикције, Kарлсон наводи да су шведске смернице креиране за дуже раздобље и тако да буду разумљиве.

“Не постоје други трикови пре него што буду доступне медицинске мере, првенствено вакцине. Шведско становништво је то узело к срцу”, рекао је.

У Шведској је умрло више од 5800 заражених, пуно више по глави становника него у суседним нордијским земљама, али мање него, на пример, у Италији, Шпанији и Великој Британији.
Број дневно умрлих, хоспитализованих и новозаражених низак је, док је у земљама попут Шпаније и Француске знатно порастао број заражених након укидања карантина.

Шведска је прошле седмице спровела више од 120 хиљада тестирања на коронавирус, а само је нешто више од 1300 тестова било позитивно, што је знатно мање од 19 посто позитивних тестова у неким пролетњим седмицама.

Сада Шведска има најмању стопу заразе коронавирусом у Скандинавији.
“Наша је стратегија доследна и одржива. Вероватно имамо мањи ризик ширења него у другим земљама”, рекао је Јонас Лудвигсон, професор епидемиологије с института Kаролинска.

Додао је да је Шведска вероватно постигла већи ниво имунитета у популацији од већине земаља. “Мислим да сада имамо пуно користи од тога”, рекао је.

Ипак, шведски приступ има и критичаре. У уводнику шведских новина Дагенс Нyхетер наводи се како је све већи број поклоника шведске стратегије заборавио велик број умрлих.

“Чини се да је неке бројеве потребно поновити. У Шведској је умрло 5837 особа од коронавируса, пет пута више него у Данској”, наводи лист.Извор: Јутарњи лист

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.