Робин МекКи, уредник научне рубрике The Guardian: Само половина Британаца спремна да се вакцинише

0
британију

Лондон (Фото: Пиксибај)

ИСТРАЖИВАЊЕ УРАДИЛИ КИНГ`С КОЛЕЏ ЛОНДОН И ИПСОС МОРИ
Само половина Британије дефинитивно би прихватила да се вакцинише против ковид-19.

Ово је шок закључак групе научника и анкетара који су открили да је само 53% испитне групе грађана рекло да би сигурно или врло вероватно допустило да им се да вакцина против ове болести, ако постане доступана.

Насупрот томе, један од шест (16%) је рекао да дефинитивно неће или је мало вероватно да ће прихватити вакцину, показала су истраживања Кинг’с Колеџ Лондон и Ипсос Мори.

Поред тога, утврђено је да је сваки пети (20%) рекао да ће само „прилично вероватно“ наставити са вакцинисањем.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Студија је открила да је одбацивање вакцине најјаче међу онима чија веровања одражавају већи скептицизам према науци и који су мање забринути због утицаја пандемије ковид-19.

«Вероватно одбијање» је било повезано и са онима који су били мање вољни да носе маске за лице и који су рекли да су већину својих информација о болести добили преко WhatsApp (код нас паралела Вибер) и других медија на друштвеним мрежама.

Такође је постојала значајна разлика у старосним добима: 22% оних у старосним групама 16-24 и 25-34, који кажу да вероватно неће прихватити вакцину или да дефинитивно неће прихватити вакцину у поређењу са само 11% међу 55-75 година.

Трендови откривени у студији – која се заснивала на 2.237 интервјуа са становницима Велике Британије старости 16-75 година и која је спроведена на мрежи половинном јула – унели су немир међу научнике.

Прочитајте још:  Варшава није постигла никакав напредак по питању размештања нуклеарног оружја




“Погрешне перцепције о вакцинама су међу најнепосреднијим штетним веровањима и очигледно утичу на намере људи током кризе коронавируса”, рекао је проф. Боби Дафи, директор Кинг’с колеџ Лондон’ с Института за политику, који је водио ову студију.

„Иако један од шест у Великој Британији каже да је мало вероватно или да сигурно неће примити потенцијалну вакцину против ковид-19, то се повећава на око трећину или више међу одређеним групама, са јасном везом са веровањем у теорије завере и неповерењем у владе, ауторитете и науку».

То је подржао Гидеон Скинер, директор истраживања у Ипсос Мори.

„Скоро четвртина испитаних од 16 до 34 године каже да је мало вероватно да ће бити вакцинисани против ковид-19, ако постане доступна. То је дубоко забрињавајуће и требало би да послужи као важна основа за борбу против погрешних схватања о вакцинацијама, посебно међу младима».



Извор: “Факти”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *