Свет на ногама: „Ковид је лаж, нисмо сви ковидиоти“

6

(Фото: Profimedia)

Службе за јавно здравље широм света од појаве Ковида-19 апелују на грађане да носе заштитне маске, редовно перу руке и држе физичку дистанцу од најмање 1,5 метара. Међутим, бунт против ових мера већ месецима изводи грађане на улице многих градова.

„Вирус не постоји“, „Маска убија“, „Не бојимо се“, пароле су које одјекивале Мадридом у августу. „Ковид је лаж, нисмо сви ковидиоти“, „Боље гроб него роб“, „Слободан живот је наша моћ“, поручено је из Загреба у септембру. „Нећу да ме маскирају, тестирају, прате“, писало је на транспарентима још у јулу у Лондону.

Сличне поруке послате су и са протестних скупова у Паризу, Берлину, Монтреалу…




Између здравља и слободе

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Противници ношења маски постоје и у Србији и веома су активни на друштвеним мрежама, те се често може прочитати како се хвале својим „успесима“ да су некога натерали да скине маску, или пак да су „маске некада носили само робови“.

Демонстранти широм света или уопште не верују у постојање вируса корона, или не верују у могућност да ова зараза доводи до смрти. Неки пак сумњају у саму могућност спречавања ширења Ковида-19 помоћу маски.

Они тврде да су грађанима ограничена темељна права и слободе увођењем мере обавезног ношења маски на јавним местима.

Под паролом да су маске „брњице”, средство „понижења” које намеће власт како би контролисала становништво, они оправдавају неношење маски. Речито је објашњење Пилар Мартин, 58-огодишње домаћице из Сарагосе, која је дошла на протест у Мадриду јер сматра да државе претерују с бројевима заражених како би сузиле грађанска права.

Прочитајте још:  Постоје докази о умешаности украјинских лидера у геноцид над становницима Донбаса




“Терају нас да носимо маске, желе да нас затворе. То су саме лажи”, рекла је.

Присталице теорија завере

Међу демонстрантима, има оних који су задојени теоријама завере о коронавирусу, али неретко су присутни и поклоници других теорија. Тако се у недељу на скупу против ношења маски у Монтреалу окупио и велики број људи са обележјима крајње десничарске групе из САД која заступа теорију завере да иза кризе са короном стоји сатанска, педофилска организација која покушава да тајно контролише читав свет.

Зашто су важне заштитне маске?

Светски медицински стручњаци једногласно позивају да се маске носе, истичући да на тај начин блокирамо капљице које издишемо или удишемо, а у којима се потенцијално налазе вируси. Утврђено је да се приликом изговарања једноставне фразе произведе стотине капљица у распону од 20 до 500 микрометара. Када се преко уста стави тканина, готово све те капљице су блокиране.




Најважнија улога ношења маске је да спречи да заражени људи пренесу вирус на друге – то је епидемиолошка мера „контроле извора”, односно заштите околине и људи који се налазе у њој. Чак и кад сматрамо да смо здрави, саветује се ношење маски, јер се вирус потенцијално може ширити иако немамо видљиве симптоме који су карактеристични за носиоце вируса.

У свету је досад регистровано нешто више од 29 милиона случајева заразе вирусом корона, а од последица Ковида-19 од почетка епидемије умрло је 929.112.



Радмила Алкалај / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Korona je laz. Svi koji su umrli, napisano je da je korona uzrok, sto je najveca laz. Niko nije umro od korone. Lekari im puno u tome pomazu. Tako da ce i oni jednog dana odgovarati za posledice svog rada.

  2. Лекари су корумпирани и уцењени одузимањем “лиценци”, дочекали својих 5 минута да се праве битни и важни ( а знамо из живота да многи воле узимати мито од оболелих грађана ), измишљотина о невидљивом непријатељу од којег нас “спашавају” има за намеру да малтретира људе да би их “приволели” масовној вакцинацији која није успела 2009 са крмећим грипом, а у вакцинама молекули који изазивају канцер, неплодност … Иза целог имбецилног “пројекта” стоје неорганске свести које преко банкстера желе уништитит и подјармити човечанство гурајући причу да је људи превише на свету.

  3. @@…..Молим вас немоjте тако са таквим изjавама дирекно нападате”погану анти-српску струку”на челу са.jевреjским смрадом….говно-коном.

  4. Mene je mama vodila lekaru samo kad sam imala neke simptome bolesti, a ne zdravu pa da pita cika doktora dal’ sam mozda bolesna a ne znam?!? Ko je ovde lud? Svi smo “bolesni” dok se ne utvrdi suprotno. Svi smo izgleda stvarno kovidioti!!!

  5. Zar mislite da ih briga za jednu malu zemlju gde se sve zna, zato je Svedska i Belorusija odustala od ovakvog programa, politicari nisu uzeli mizo i ucesce… da li ce ih briga biti za ove politicare i podmicene doktore, tesko, sve to ce im se debelo obiti o nos ne shvataju, misle da ce uzivati i polako trositi, varaju se, za sada im je narod stub odbrane i lome koplja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *