Тиодоровић: Разматрамо могућност електронског надзора грађана који се враћају у Србију

2

Доктор Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да се разматра могућност електронског надзора за грађане који се враћају у Србију како би обезбедили да се што већи број људи јави. Он је истакао да ће сви детаљи бити познати до петка, када и почиње примена те мере.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да су овом мером желели да обезбеде надзор над путницима који долазе из земаља где је висока стопа активних случајева, попут Црне Горе, Хрватске, Албаније и Босне и Херцеговине.

„Односи се на то да покушамо да сачувамо једну доста добру ситуацију, иако се она може оценити ако несигурна због присуства вируса. Ми смо у бољој ситуацији него све земље око нас и то далеко бољој“, додао је Тиодоровић.




Према његовим речима циљ је да се једном мером превенције обезбеди да се суграђани јаве лекарима у ковид амбулантама или епидемиолозима и лекарима у заводима и институтима или да се, како каже, макар јаве телефоном у кол центре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Све ће то бити јасно потпуно до петка. Чак разматрамо могућност да уведемо електронско пријављивање да би на тај начин омогућили да што више људи спроведе те мере и да на тај начин имамо бољи увид у то шта се дешава са људима који су боравили на подручјима где су изузетно лоши резултати“, навео је Тиодоровић.

Указао је да ова мера не значи да ће бити кажњавања, али не искључује могућност да се то може увести ако се процени да се ситуација још више усложњава.

Прочитајте још:  Милуну Миленковићу одређен притвор од 30 дана, послат у затвор у Подујеву




„Наши грађани који бораве тамо треба да схвате да је ово мера која је у њихову корист, за очување њиховог здравственог стања, њихових породица, а на тај начин чувамо и њихове комшије, рођаке, колеге на послу“, додао је доктор.

Поновио је да деца која се враћају са летовања десетак дана не би требало да иду у школу и факултет.

Нагласио је да је обавеза свих грађана да се у првих 24 сата јаве, како би што пре дошли до података где су боравили, да ли имају тегобе, да ли су били у контакту.

„Они који имају тегобе без дилеме морају се јавити у ковид амбуланте одмах, то је једино место где ће им се пружити одговарајућа дијагностика, а после тога утврдити терапија“, рекао је Тиодоровић.

„Они који се не јаве, ризикују да ће доћи у ситуацију, можда ћемо добијати податке са границе о томе ко је где прошао и одакле долази, да буду прозвани због тога и да морају да се јаве лекару. Што би доводили себе у непријатну ситуацију“, рекао је Тиодоровић.




Указао је да постоји више начина провере, један је када се грађани јаве у ковид амбуланту где ће лекар пратити ту евиденцију или кроз контролне прегледе или кроз телефонски контакт са њима.

„Они који не морају да се јаве у ковид амбуланту, него се телефоном или електронски пријаве, њих ћемо контролисати на тај начин што ћемо их повремено, епидемиолошке службе, њихов изабрани лекар, службе завода за јавно здравље, питати у каквом су стању и да ли је све у реду и тих десетак дана они ће бити под том врстом надзора“, додао је Тиодоровић.

Прочитајте још:  ДрКОНу се омакло па рекао шта би највише волео

Нема никаквог контролисања од стране полицији нити инспекције, поручује Тиодоровић и додаје да се ради о надзору који треба сви заједно да спроведемо и да је веома важна самосвест свих грађана.



Извор: РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Тиодоровић: Разматрамо могућност електронског надзора грађана који се враћају у Србију

  1. Неуморно, даноноћно малтретирање, плашење, УЦЕНЕ грађана и деце у школи како би се “приволели” вакцинацији од стране сподоба, ( као ова ) плаћеника банкстерске СЗО.
    “Станите децо и народе у ред за вакцинацију да слободно путујете и идете у школу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *