“Америка је направила темпирану бомбу на тлу Европе”, а она је у Србији

0

maxxyustas/depositphotos

Од адмнистрације Била Kлинтона, САД су некритички стајале на страну косовских Албанаца. Проблем су само продубљивали чиме је насправљена темпирана бомба у ЕУ.

Ово је мишљење Драгомир Анђелковиц́ политичког аналитичара о ставу америчког председника Доналда Трампа да је косовски конфликт стар 20 година погрешно вођен, који је изнео Ричард Гренел, посредник у преговорима Београда и Приштине, пише Спутњик.

Гренел, при томе, није пецизирао на шта и на кога је Трамп мислио када је ово рекао.

Анђелковиц́ верује да је Трамп јасно, на овај начин, осудио политику Америке о овом питању, која је вођена у ранијем периоду.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наравно, не може Вашингтон нагло да направи заокрет од онога што је тадашња америчка адмнистрација урадила, али Трамп је свестан да су то лоши оквири, и да би требало нешто изменити. Мислим да је његова изјава за нас врло повољна, јер означава, макар реторички, оно што је Америка урадила Србији поводом Kосова”, уверен је Анђелковиц́.

Саговорник Спутњика при том додаје да то не значи да ц́е Америка одустати од прознања Kосова, јер они никада нец́е направити дисконуитет у односу на своју политику, чак и када се она радикално разликује у односу на претходну адмнистрацију.

“Дакле, они нец́е анулирати политику својих претходника, али можемо очекивати више разумевања за српску страну, и спремност да се у неком моменту можда дође и до неког компромиса. Али, не можемо да очекујемо радикалне потезе као што је одсутајање од концепта ‘независног“ Kосова’!, уверен је Анђелковиц́.




Он сматра да је Трамп, када је говорио о погрешно вођеном кофликту, вероватно мислио и на агресију на СРЈ која је била пре 20 година.

Прочитајте још:  Потресна порука супруге Стефана Недељковића: "Заставе оборене нису, али погледи јесу, од стида и издаје"!

“Јасно је да је сигурно највец́а грешка Америке то што је извршила агресију на једну суверену државу, да би окупирала један део њене територије. А онда на њему допустила исламским фундаменталистима да раде шта хоц́е. Исти ти фундаметалисти су касније постали опасност за Америку, јер је највец́и број припадника екстремних муслиманских формација на Блиском истоку, у односу на број становника, дошао са Kосова. То им је прва грешка”, каже саговорник Спутњик.

Друга грешка се односи на понашање Америке после преузимање контроле над Kосовом, јер није ништа није урадила да успостави правни оквир.

“Односно, препустили су да та зона постане мафијашка територија, и коначно, признали су је као државу. Уместо да су пре признања договорили неки модел који би задовољио и Србе, поделу Kосова или нешто друго…. Овако су Албанцима дали оно што су желели, а сада је тешко да њих неко приволи на било какав компромис”, напомиње Анђелковиц́.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *