Партнери Србија: Државно правобранилаштво крије уговоре јавних предузећа

0
Pixabay

Државно правобранилаштво одбило је да невладиној организацији Партнери Србија достави документацију о раду јавних предузећа којима располаже, упркос томе што је Повереник за информације од јавног значаја решењем наложио да је доставе.

На тај начин Државно правобранилаштво поступило је супротно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, због чега су Поверенику предложили спровођење управног извршења, а од Управног инспектората затражили да спроведе надзор над применом закона и утврди неправилности у раду Правобранилаштва, те покрене прекршајни поступак.

У саопштењу те организације наводи се да су у јануару 2020. затражили предлоге уговора и друге акте у вези са радом ЈП „Електропривреда Србије“, Телекома Србије, Ер Србије, ЈП „Путеви Србије“, Парка природе Мокра гора, ХK Kрушик Ваљево, Завода за испитивање оружја и муниције из Kрагујевца, ЈП „Железнице Србије“, ЈП „Србијагас“, Телуса и ЦИП Београд.
Такође, Партнери Србија затражили су и мишљења Државног правобранилаштва о достављеним предлозима уговора и другим актима.

„Државно правобранилаштво прво је одбило да достави сву тражену документацију, тврдећи да као законски заступник не може информације о заступаним субјектима давати трећим лицима без њихове сагласности, као и да је заштита интереса Републике Србије претежнија у односу на интерес јавности да зна и има увид у тражену документацију“, наводи се у саопштењу.
Повереник је, након што су Партнери поднели жалбу због неоправданог ускраћивања информација, утврдио да је Правобранилаштво „без упоришта у закону“.

Након тога, Правобранилаштво је доставило део тражене документације, своја мишљења на предлоге уговора у вези са наведеним јавним предузећима и друштвима капитала, али није поступило по решењу Повереника у делу који се односи на достављање предложених уговора и других аката.

„Овакво поступање је посебно проблематично са становишта владавине права… имајући у виду да Правобранилаштво, као орган који по дефиницији треба да предњачи у примени прописа, овог пута ради супротно – оглушује се о обавезујуће, коначно и извршно решење другог државног органа“, закључује се у саопштењу.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.