Партнери Србија: Државно правобранилаштво крије уговоре јавних предузећа

0

Pixabay

Државно правобранилаштво одбило је да невладиној организацији Партнери Србија достави документацију о раду јавних предузећа којима располаже, упркос томе што је Повереник за информације од јавног значаја решењем наложио да је доставе.

На тај начин Државно правобранилаштво поступило је супротно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, због чега су Поверенику предложили спровођење управног извршења, а од Управног инспектората затражили да спроведе надзор над применом закона и утврди неправилности у раду Правобранилаштва, те покрене прекршајни поступак.

У саопштењу те организације наводи се да су у јануару 2020. затражили предлоге уговора и друге акте у вези са радом ЈП “Електропривреда Србије”, Телекома Србије, Ер Србије, ЈП “Путеви Србије”, Парка природе Мокра гора, ХK Kрушик Ваљево, Завода за испитивање оружја и муниције из Kрагујевца, ЈП “Железнице Србије”, ЈП “Србијагас”, Телуса и ЦИП Београд.




Такође, Партнери Србија затражили су и мишљења Државног правобранилаштва о достављеним предлозима уговора и другим актима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Државно правобранилаштво прво је одбило да достави сву тражену документацију, тврдећи да као законски заступник не може информације о заступаним субјектима давати трећим лицима без њихове сагласности, као и да је заштита интереса Републике Србије претежнија у односу на интерес јавности да зна и има увид у тражену документацију”, наводи се у саопштењу.




Повереник је, након што су Партнери поднели жалбу због неоправданог ускраћивања информација, утврдио да је Правобранилаштво “без упоришта у закону”.

Након тога, Правобранилаштво је доставило део тражене документације, своја мишљења на предлоге уговора у вези са наведеним јавним предузећима и друштвима капитала, али није поступило по решењу Повереника у делу који се односи на достављање предложених уговора и других аката.

Прочитајте још:  На Сувој планини откривају благодети белог слеза – не само за здравље, већ и за кућни буџет

“Овакво поступање је посебно проблематично са становишта владавине права… имајући у виду да Правобранилаштво, као орган који по дефиницији треба да предњачи у примени прописа, овог пута ради супротно – оглушује се о обавезујуће, коначно и извршно решење другог државног органа”, закључује се у саопштењу.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *