ПОБУНА ЛЕKАРА: Одакле вам право да смењујете докторе по Србији?

0

(Фото Бета/АП)

Према доступним информацијама, у току је припрема смењивања наших колега – начелника одељења са Војномедицинске академије, као и колега из Опште болнице у Новом Пазару, који су потписници иницијативе “Уједињени против ковида”. Ово би био јасан показатељ да се друго мишљење, које је у медицини потпуно нормално, не само не толерише, већ у овом систему сматра непожељним, и то би посебно било недопустиво, наводи се у саопштењу апела “Уједињени протв ковида”.

– У комуникацији међу потписницима већ је постигнут консензус да је напад на само једног потписника напад на све, па ћемо се тако и према овој одлуци, ако се испостави да је истинита, поставити. Уз додатак да би овакав поступак само представљао даље урушавање онога што је преостало од здравственог система свих нас. И то не смемо дозволити, ни ми здравствени радници, ни ви остали, сви грађани Републике Србије – наводи се у саопштењу лекара који сматрају да на одлуке о евентуалним сменама колега морају да реагују.

– Свесни одговорности коју носимо као здравствени радници, и уз саветовање о придржавању свих, баш свих, јавно изречених противепидемијиских мера, и њихову примену без икаквог поговора, сматрамо да би на овакву евентуалну одлуку руководећих структура поменутих здравствених установа морали реаговати на одговарајући начин – додаје се у саопштењу, а преноси портал Директно.рс.

Потписници овог саопштења додају и да директори и вд директора немају право да смењују лекаре јер су им једини послодавци грађани Републике Србије.

– Директори са ВМА и из Новог Пазара, као и сваки други директор, посебно ВД директор морају да схвате да су власници здравствених установа грађани Републике Србије, а да су они намештеници који за свој рад одговарају свих грађанима. Они, између осталог, немају право да смењују било кога без постојања професионалних разлога, погрешно мислећи да немају никакав облик одговорности – наводи се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Повучена четири производа са тржишта Србије

Упркос ситуацији која не дозвољава протестовање и штрајк, лекари кажу да су се стекли услови за исказивање грађанске непослушности.




– Потпуно је јасно да би протестно окупљање већег обима било забрањено. Потпуно је јасно и да је одговарајући облик штрајка, који би се организовао у сарадњи и од стране неколико заинтересованих синдиката дозвољен. Исто тако, потпуно је јасно да штрајк здравствених радника из објективних околности тренутно није у интересу грађана Републике Србије. Свакако, потпуно је јасно да би се у случају оваквих смена стекли услови и за масовнији протест и за масовнији штрајк свих здравствених радника. Штавише, законски заступник Опште болнице у Новом Пазару би сам морао, из моралних разлога да се повуче, услед чињенице да ће управо установа на чијем је он челу ући у историју медицине, нажалост, у негативном контексту. На крају, потпуно је јасно и да су се услед понашања велике већине директора здравствених установа, па и без описаних смена на чију потврду чекамо, стекли услови и за оштрије појавне облике грађанске непослушности.

Иначе, иницијатива лекара ‘’Уједињени против ковида’’ настала је кроз отворено писмо Влади Републике Србије као реакција на одлуке државе и надлежних органа на саму пандемију Kовида-19, а потписало ју је скоро 3.000 лекара.

Лекари такође подсећају “да је понашање од стране владајућих структура у почетку било оличено кроз омаловажавање у медијима, називање разним именима и додавење непримерених епитета, тражење конкретних предлога, затим настављено са променом наратива да смо ‘’у овоме’’ сви заједно, али и потпуним игнорисањем захтева изнетих у јавно доступном писму”.

Прочитајте још:  Прича о застоју пројекта Јадар – реакција на протесте или предизборни трик

– На дан састављања овог саопштења постоји висок степен сумње о новим корацима које предузимају директори здравствених установа. Такво поступање, за случај да буде потврђено, сада би се потпуно јасно претворило у директан обрачун са лекарима потписницима писма, на разне начине, у установама у којима исти раде – додају лекари.




Они кажу да је једини циљ иницијативе била стручна дискусија која би довела до бољег одговора на оандемију.

– Основна идеја иницијативе је подразумевала да притисак јавности доведе до простора који би омогућио да они међу нама, са одговарајућим компетенцијама, имају простор да изразе свој став, да тај став пренесу другима и међусобно поделе искуства са терена. На тај начин бисмо покренули стручну дискусију која би у крајњем исходу довела до бољег одговора на пандемију, до побољшања самог здравственог система, али и друштва у целини.

Ипак, као одговор на своје тежње, лекари су уместо друге стране у дијалогу наишли на неразумевање и омаловажавање.

– Међутим, све што је према лекарима потписницима долазило од стране оних који би требали да “чују” било је неразумевање и покушај оптуживања за неку врсту политичког активизма, иако је од истог направљен јасан отклон. Последње информације које су до нас дошле, посебно су забрињавајуће. Напомињемо да су у питању још увек непотврђене информације, те да веома брзо очекујемо да утврдимо да ли су истините или нису – истичу.

Kао интелектуалци који желе да допринесу бољитку друштва, и сачувају здравље свих који исто то друштво чине, а без могућности да разговарамо са институцијама које су остале неме, иако ћемо се и њима посебно обратити, принуђени смо да у оквирима законских оквира позовемо све грађане на подршку захтевима иницијативе који ће бити накнадно предочен – закључује се у саопштењу.

Прочитајте још:  Линта: У Сребреници се није десио геноцид и није било намере уништења Бошњака



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *