Белоруске тајне службе склопиле мозаик: Ево која држава је покушала пуч и ко је све учестовао у завери

0
Белорусија (Фото EPA-EFE/Yauhen Yerchak)

Главни агресор према Белорусији су Сједињене Државе. Ово је 16. септембра изјавио Александар Лукашенко.
„Сада се можемо осврнути и детаљно анализирати све фазе сценарија за уништење наше земље, које на срец́у нисмо дозволили да се реализују и нец́емо дозволити“, рекао је он на састанку са политичким активистима републике, у среду.

Према његовим речима, „постепена анализа догађаја у земљи открива прави карактер и тактику чак ни спољних противника Белорусије, вец́ агресора“, који су се „у последњих десет година скрупулозно припремали за овај тренутак.”

„Да бисмо ођедном уклонили све маске, дајмо тим играчима имена. На нивоу глобалних центара, то су пре свега Сједињене Америчке Државе, тачније њихова мрежа фондова за подршку такозваној демократији. Амерички сателити су активно деловали на европском континенту: Пољској, Литванији, Чешкој и, нажалост, нашој Украјини “, рекао је белоруски лидер.
Лукашенко је истовремено приметио да свака од ових земаља испуњава своју улогу.

„Чешка је вец́ дуго време ресурсни центар, Пољска – прво као инкубатор медијских канала (Белсат, Некхта и други), а затим као платформа за алтернативне органе у егзилу“, рекао је.

Поред тога, Лукашенко је такође навео Литванију, „рањену темом БелНПП (белоруски енергетски концерн)“, као окидач за олују белоруско-европских односа“.

„Украјина је, упркос нашој сталној подршци (на пример, у питањима територијалног интегритета и другима), супротно духу наших односа, постала испостава политичких провокација“, додао је он.

Према речима председника Белорусије, „јасно видимо субјекте овог процеса, њихове водиче и саучеснике“.
„Тактика организатора темељила се на класичном америчком уџбенику„ револуција у боји“, рекао је.

Страни организатори, из Израела, САД-а и земаља централне и источне Европе, примец́ени су у Белорусији, као подршка напорима обојених револуција.

Ово је постало јасно жариште за такве активности, посебно у условина пандемије Цовид-19. Лукашенко није применио карантихн, социјално дистанцирање нити обавезне маске.

Атлантицистички вектори који су промовисали велику забринутост за нови коронавирус успели су да кроз протесте убаце захтеве за спровођење карантина и удаљавања од владе – што је било врло необично с обзиром на природу супротних протеста који су се органски дешавали у земљама које су донеле строге блокаде.
Лукашенко је приметио да такви протести добијају средства од УСАИД-а и НЕД-а, а подржао их је и Џорџ Сорош. Истовремено је критиковао и „непријатељску политику“ својих суседа.

„Последњих година изгубили смо навику да коментаришемо непријатељске политике наших суседа. Али њихова анти-белоруска суштина није нестала и испољила се у потпуности. И више од тога: довео се у питање наш суверенитет, па чак и територијални интегритет“, рекао је.

Подсетимо, након председничких избора у Белорусији започете су протестне акције. Лукашенко је за то кривио западне земље.

Kасније је директор руске спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин објавио да су Сједињене Државе умешане у нереде у Белорусији. Према његовим речима, Вашингтон покушава да организује „револуцију у боји“ и антиуставни пуч у републици.Wебтрибуне.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.