У БиХ се лагализује еутаназија?!?!

0

У Босни и Херцеговини еутаназија је табу тема, а међу онима који тако мисле је и председник Лекарске коморе ФБиХ Харун Дрљевић, пише портал „Kликс“.

Он је подсетио да еутаназија законски није дозвољено осим у једном изузетку.

„Еутаназија се може одобрити у случају мождане смрти уз сагласност пацијента и његове породице. Дакле, дозвољена је еутаназија у смислу експлантације органа. Јесте било захтјева за еутаназију“, казао је.
Одговорио је и на питање да ли је међу његовим колегама било захтева да се еутаназија озакони и да ли мисли да то треба урадити.

„Не знам да је постојала таква иницијатива и ја на такву иницијативу никада не бих пристао. Пацијент се мора третирати до последњег момента. Смисао медицине је борба за пацијента без обзира на његово стање“, поручио је Дрљевић.

Затим је опет подсетио на антиципирану наредбу пацијента, коју је назвао основним људским правом које се противи лекарској етици.
Kако је казао, еутаназија је табу тема и међу лекарима.

„Ја не бих никад пристао на то, али све је лако док се човек не нађе у таквој ситуацији. То се неће никада решити, јер је ту етика врло крута. Мораш се борити, џаба је“, рекао је.

Председник Kоморе доктора медицине РС-а Саша Вујиновић је за „Kликс“подсетио да је у овом ентитету покренуто питање оправданости и легализације еутаназије.

„Органи разматрају оправданост покренуте иницијативе и након проведене редовне процедуре заузеће се коначан став“, истакао је.

На питање да ли је у РС-у било захтева за еутаназију Вујиновић је рекао да не може одговорити.Клик.ба

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.