Освета СНС: Чистка СПС кадрова из јавних предузећа по Србији

0

Социјалисти на локалу тренутно преживљавају за њих најгори могући сценарио, напредњаци их „чисте“ из јавних предузећа и из општина. У петак су изгубили руководство на шест места у Лебану, недавно су ускраћени за функцију у Лесковцу, остали су без пет школа у Сурдулици, а у Нишу су буквално сведени на политичку маргину. Из дана у дан СПС-у се број функција у јавним фирмама, културним установама и општинским властима рапидно смањује, па су све прилике да СНС на овај начин шаље поруку Ивици Дачићу, шта га чека у новој влади.

У Лебану су социјалисти доживели право “политичко крвопролиће”. Одборници већине у Скупштини општине Лебане, коју чини 13 одборника СНС и по два пребегла одборника из две групе грађана, сменили су шест директора предузећа и културних установа који су били кадар СПС, те на њихова места именовали кадрове СНС и Групе грађана “Горан Јањић”.

Освета за нож у леђа

Социјалисти су као катапултом избачени са чела водовода, библиотеке, ветеринарске станице, ЈП “Имовина”, Спортско рекреативног центра, Центра за социјални рад…
После конститутивне седнице Скупштине општине Лебане, одржана је и Скупштине општине, коју су одборници СПС бојкотовали.

До чистке кадрова СПС-а дошло је наводно јер се између СНС и СПС водила оштра предизборна борба за гласаче у Лебану, а упућени у политичку ситуацију испричали су агенцији Бета да су социјалисти претходно безуспешно покушали да направе већину са две групе грађана.

“Избацивање СПС из власти је освета СНС због забијања ножа у леђа”, рекао је један од одборника напредњака после седнице.

Тежак ударац за социјалисте на југу, овим се не завршава. Пре неколико дана и у Лесковцу су ускраћени за место директорас ЈП “Пијаца”, које је отишло СНС. Недавно је пет директора школа у Сурдулици експресно смењено и на њихова места дошао је кадар СНС.
У Нишу су социјалисти годинама уназад имали најмање десетак функција, међутим у најновијој подели карата, коалициони партнер им је дао само три места у општини.

Остали су и без директорске функције у фирми “Горица”, немају више место првог човека Народног универзитета, директора Историјског архива, а СПС-у је одузето место секретара за ИKТ. Већ им је најваљено и да ће остати без директорског места у нишком Kултурном центру, чим актуелном директору истекне мандат.

Без неких функција остали су и у општинама Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени крст и Нишка бања.

Понижени и у Београду

Понижавање СПС на локалу пренело се и на Београд, па су на готово свим општинама социјалистима драстично срезане функције. Дато им је углавном по једно место у већу, максимум место заменика секретара приде. У општини Врачар су, рецимо, у прошлом сазиву имали четири позиције: заменика председника општине, помоћника председника општине, једног члана већа и заменика секретара Скупштине. Сад су добили једно место у већу и функцију заменика секретара Скупштине. Слична ситуација је и на општини Стари град, Чукарици, Вождовцу…
Kоординатор СПС за југ Србије Новица Тончев и даље не жели јавно да износи своје мишљење о понижавању социјалиста широм Србије.

“Рекао сам вам и прошли пут, о томе прво морам да причам на главном одбору и на председништву странке, па тек онда у медијима”, рекао је Тончев за Нова.рс.

Стојановић: За СПС само милостиња

Анализирајући дешавања на локалу и више него агресивну политику напредњака према социјалистима, политички аналитичар Бобан Стојановић каже да му све ово изгледа као логична последица.

“Социјалисти на већини места нису ни неопходни за власт, тако да и та понека функција им дође као милостиња. То и јесте милостиња, свуда где им нису потребни у власти”, каже Стојановић.

Јасно је, каже, да то јесте знак и за републику.

“Ако буду део власти, могу да очекују неке мрвице, али све је то у складу са резултатима и тренутним положајем СПС. И само место у влади ће бити чисто поклањање, СПС нема могућност да било шта захтева”, закључује Стојановић.Нова

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.