НОВА СКАНДАЛОЗНА ПРОВОКАЦИЈА: Албански историчар тврди – цареви Душан и Лазар српска измишљотина!

3
Споменик кнезу Лазару (Фото: Јутјуб)

Најновији скандал и провокацију у вези тзв. Косова упутио је историчар и писац Јусуф Буџови који је оценио да је историја Косова и Албаније у уџбеницима скандалозна, говорећи о наводном утицају неистина српских историчара на историју Албаније, пише Газета Експрес.

Буџови је, гостујући у програму РТВ Дукађини, оптужио тзв. Косово и Албанију за уметање историјских лажи у уџбенике.

“Данас је веома велики проблем јер је албанска историографија прихватила ово питање, ову њихову лаж, ја говорим о институционалној историји и историји Косова, а свуда се каже цар Душан, цар Лазар, средњовековна српска краљевина и укључили су то у уџбенике…Ова лаж се наставља, и сада је то укључено у истографију Косова и Албаније, у уџбенике и то је врло скандалозно и продаје се ова српска лаж као историјска истина, а није истина “, изјавио је Буџови.
Он је окривио тзв. косовску академију и албанску академију наука тврдећи да их “политичке привилегије” наводе да ћуте пред, како је рекао, овим неистинама и историјском штетом.

Направили су књиге, направили наслове, неки од њих су, нажалост, ушли у службе политике и врло су добро приливеговани материјално и добили су званичне функције, оцењује овај историчар и писац.

“Ако би се прихватило овако нешто, многе њихове књиге морале би бити обезвређене, а многи уџбеници преправљени”, сматра Буџови.
Буџови је затражио заједнички научни став академија тзв. Косова и Албаније где би се решавале ове теме и прихватале чињенице за које, како наводи, историја зна.

Буџови је открио чињенице и студије о тим тврдњама у својој најновијој књизи “Дарданија – антика, средњи век” која ће ускоро бити објављена на енглеском језику, пише Газета Експрес, а преноси Косово онлајн.Телеграф

3 Коментара

  1. Овај БУђави је писац епске фантастике. Било би добро да у своје штиво убаци виле, бауке и којег змаја који бљује ватру.

  2. Све док имамо овакву Српску академију наука и уметности, која је све друго само не „српска“, и која тврди да су Шћипетари, тако ни себе зову, староседеоци на подручју Косова и Метохије, док имамо овакав накардни Филозофски факултет – Одељење за историју, могу ови квази шиптарски историчари да пишу и говоре шта хоће, а питање је и колико наши политичари и државници познају српску историју. Албанци, Шиптари, дошли су на подручје данашње Албаније тек 1043. године и нису никакви ни Илири ни староседеоци.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.