Русија: Резолуција Савета за људска права УН о Белорусији је правно ништавна

0

Резолуција Савета за људска права Уједињених нација о Белорусији прогурана је против принципа и норми међународног права и правно је ништавна, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Полазимо од тога да је резолуција Савета за људска права, коју су Западњаци прогурали против принципа и норми међународног права, правно ништавна“, саопштено је на сајту руског спољнополитчког ресора.
Руски МИП је истакао да је група земаља на челу са Европском унијом наметнула Савету „још једну једнострану и политизовану дискусију, чији су циљеви били веома далеко од стварне бриге за људска права“.

„Постоји грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, неспојиво са принципима међународног права и одредбама Повеље УН“, наведено је у саопштењу.
Министарство је такође саопштило да расправе и усвајање нацрта резолуције којима су оне резултирале Русија сматра неприхватљивим покушај да се путем грубог политичког притиска утиче на резултате избора у Белорусији и на њихову процену у међународној заједници.

„Полазимо од тога да ни Савет за људска права УН, ни поједине земље или групе немају право или овлашћења да оцењују изборне процесе у државама-чланицама УН-а. Принуђени смо да приметимо да су западне државе поново покушале да користе Савет у циљу делегитимизације власти у одређеној земљи. Такве акције подривају углед димензије људских права УН-а“, закључило је руско Министарство.
Савет за људска права УН усвојио је у петак резолуцију о ситуацији са протестима у Белорусији, која позива председника Александра Лукашенка да започне дијалог са опозицијом. За резолуцију, коју је представила Немачка у име земаља ЕУ, изјасниле су се 23 земље УН чланице Савета за људска права, против су биле две, а 22 земље су биле уздржане. ​Ниједан од 17 амандмана на резолуцију које је поднела Русија и које су подржале бројне државе нису усвојени.

С тим у вези, белоруски министар спољних послова Владимир Макеј изјавио је да је нацрт списка реципрочних санкција за земље Европске уније већ спреман и да Минск чека усвајање одговарајуће одлуке Европске уније.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.