Не знају за рак: Јеловник и начин живота најздравијег народа на свету!

0
Foto: Profimedia

Почетком седамдесетих, Нешнал џиографик објавио је серију чланака о најдуговечнијим људима широм света. Народ Хунза, из долине Хунза у северном делу Пакистана, био је један од тих народа – живе и до 120, 130 година. Неки од њих прославили су и 145. рођендан пре него што су напустили овај свет.

Долина Хунза је плодна долина идеална за бављење пољопривредом и изолацију од остатка света. Налази на великој надморској висини. Регија је својом прелепом природом која одузима дах и гостопримством без премца деведесетих била популарно одредиште за америчке и европске туристе.

Данас туризма практично нема, те је то идилично, утопијско окружење.
Kолико дуго живи народ Хунза?

Нико заправо не зна колико дуго живе припадници народа Хунза. Лекари су прегледали Хунзе и погађали колико људи имају година. Без превише фокусирања на документовану максималну старост, заиста необична чињеница је да сви извештаји о народу Хунза помињу да је старија популација мршава, витална и практично без болести, што важи до данас.

Kако се чувају од болести

Вежбају. Окружење у којем живе је планинско и изузетно је неравног терена. Села су невероватно изолована, а нека од њих стара су више од 1.000 година. Хунзе немају другог избора него да се крец́у по грубим и стрмим пролазима.

Обрадиво земљиште се такође не налази увек непосредно поред куц́е. Неки пашњаци су на два сата хода од села. За Хунзе се каже да су срдачнији од чувеног снажног народа Шерпа из регије Хималаје.

Њихова исхрана
Хунзе се углавном хране сировим биљкама. Будуц́и да су толико изоловани, Хунзе немају на чему нити да кувају храну, нити имају много животиња на располагању за јело, па саде оно што могу и сакупљају остало. Kајсије, трешње, грожђе, шљиве и брескве узгајају Хунзе. Такође једу пуно житарица – пшенице, јечма и проса – и чапати, њихов свакодневни хлеб.

Али да ли су срец́ни?

Апсолутно. У ствари, неки истраживачи су овај народ назвали најсрец́нијим људима на свету. Хунзе имају одређену страст и полет за животом.

Шта можемо научити од народа Хунза

Једите сирово воц́е и поврц́е, вежбајте свакодневно, будите позитивни.Bizlife

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.